Aktuális

Aktív eutanázia: több magyar kérné, mint hinnénk

Címkék
eutanázia

BLN

Létrehozva: 2017.07.31.

Volt olyan magyar, aki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségét kérte, hogy Svájcban végezhessék el rajta az eutanáziát. A betegjogi szakértő szerint ideje lenne változtatni a húszéves törvényen.

Ha megnézzük a holland statisztikákat, látjuk, hogy az eutanáziatörvény 2002-es hatályba lépésé­től 2014-ig folyamatosan növekedett az eutanáziát kérők száma, 2015-ben már enyhe csökkenés mutatkozott. Ahogy a kegyes halál lehetősége mind ismertebbé vált, úgy lett egyre bevettebb – elemez a Borsnak Zeller Judit, a TASZ betegjogi programjának munkatársa. – Az összes halálozásnak még így is csupán 3,9 százalékát te­szik ki ott az ilyen esetek. Mostanra talán elértek egy egyensúlyi pontra, de ebből is látszik, van egy határozott társadalmi igény az eutanáziára. De Hollandia igazolja azt is: alaptalan a félelem, hogy az aktív eutanázia bevezetése tömegeket sarkallna erre a döntésre.

A TASZ-t több magyar ügyfél is felkereste az aktív eutanázia feltételei iránt érdeklődve. Ők nem titkolják, hogy a kegyes halál mellett döntenének, ha a jog adna rá lehetőséget.

– Volt ügyfelünk, aki nagyon konkrétan az iránt érdeklődött, hogyan tudna beszerezni olyan igazoló dokumentumokat, amiket egy Svájcban működő, asszisztált öngyilkosságban se­gédkező szervezetnél kértek tőle. De valószínű, ezeknek az eseteknek mi csupán töredékét észleljük – avat be a jogász. Sokan a távoli jövőre gondol­va, úgynevezett előzetes rendelkezést kívánnak tenni: eb­ben előre visszautasíthatnak orvosi beavatkozásokat, meghatározhatják, hogy súlyos betegség esetén milyen kezeléseket nem szeretnének igénybe venni. Ennyiben az előzetes rendelkezés a passzív eutanáziával rokon. Zeller Judit szerint a magyar jogszabállyal az a gond, hogy sokszor a betegek sem értik. Túl bonyolult a kezelés visszautasításának feltételrendszere, sok eleme nem tud működni a gyakorlatban és húsz éve változatlan.

– Az aktív eutanáziára részünkről egyértelmű igen a válasz. Az ember élethez és méltósághoz való jogának része az élet befejezéséhez való jog is. A döntésképes beteg ezt a jogát gyakorolja, amikor úgy határoz, nem kíván tovább élni. Amikor pedig az orvos hozzásegíti betegét, hogy elviselhetetlen testi-lelki szenvedéseitől megszabaduljon, az emberi méltósághoz való jog érvényesül – szögezi le Zeller Judit.

De hiába támogatnák az aktív eutanáziát, a Magyar Orvosi Kamara, mint mondja, eddig minden esetben egyértelműen és kategorikusan el­utasító álláspontot foglalt el. Ugyanakkor 2013-ban egy nyugalmazott aneszteziológus főorvos, dr. Vadász Gábor az orvosok körében készített egy nem reprezentatív felmérést. A vá­lasz­adók majdnem 45 százaléka indokoltnak tartotta, hogy kidolgozza a törvényhozás az aktív eutanázia jogi kereteit.

Nemi erőszak áldozata is kérte

Hollandia, Belgium és Luxemburg teljes mértékben engedélyezi az aktív eutanáziát. De nem csak a haldoklóknak: Hollandiában egy fiatal lányt segítettek a halálba, mert ötéves korától tíz esztendőn át folyamatosan szexuális erőszakot tettek rajta. Belgiumban, ahol a társadalom 75 százaléka támogatója a dolognak, orvoscsoport bele­egyezésével a szülők 12 évnél fiatalabbakat is elaltathatnak. Franciaországban tavaly óta folyamatos mélyaltatásban tarthatnak végstádiumú betegeket egészen a halálukig. Erről a családtagok is dönthetnek helyettük. Dániában nemrég az Orvosok az Aktív Eutanáziáért nevű szervezet tagjai a börtönt is kockáztatva nyújtottak támogatást asszisztált öngyilkossághoz.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133146_auto_resized.jpg
origo.hu

Sokkoló fotók: felismerhetetlen lett Magnum, Tom Selleck

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27130_resized.jpg?avcount=1713309613
origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130674_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindenkit megdöbbentettek G.w.M-ék legújabb babás fotójukkal: "ikrek"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17126662_auto_resized.jpg
vg.hu

Magyar autópályák: csak most terjed el az a szokás, amit a KRESZ is előír, de Nyugat-Európában már több évtizede működik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132627_auto_resized.png
metropol.hu

Heti horoszkóp: ennek a jegynek az életében véget ér a bánat!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135820_auto_resized.png
hirtv.hu

Orbán Viktor: Utoljára akkor akartak elhallgattatni a rendőrséggel, amikor a kommunisták '88-ban rám uszították őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27131_resized.jpg?avcount=1713309613
origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133120_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135373_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, ezekben a percekben mentenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134038_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Így néznek ki ma a Dallas sztárjai – van, akire garantáltan nem fogsz ráismerni – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132965_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ezt látni kell, Lionel Messi fia őrületet okozott – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Tökéletesen passzol” – Szoboszlai váratlan helyről kapott segítséget

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/FtBFJc8Dms7mbbCoDWlvvoqmcWMj_63I81iJBWhHEUE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I2NzM1YWFhNmFiZTQ3MjI4ZWUzNDM3N2U1YWRhOWEw.jpg
Tragédia

"Csendre és nyugalomra van szükségünk" - Szívszaggató posztban búcsúzott családja a ráckeresztúri repülőbaleset pilótájától

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/vBuKAJglqrtYE5JKhUXNdqvy-IDY6mGzEVuRlQ-w1SM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkZWExOTUyZTM4NTQ0YmM5YThhMzIzYmM2MDk3MjAy.jpg
Botrány

Magyar Péter tüntetését a guruló dollárbotrány egyik cége szervezte