Aktív eutanázia: több magyar kérné, mint hinnénk

Volt olyan magyar, aki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségét kérte, hogy Svájcban végezhessék el rajta az eutanáziát. A betegjogi szakértő szerint ideje lenne változtatni a húszéves törvényen.
Volt olyan magyar, aki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségét kérte, hogy Svájcban végezhessék el rajta az eutanáziát. A betegjogi szakértő szerint ideje lenne változtatni a húszéves törvényen.

Ha megnézzük a holland statisztikákat, látjuk, hogy az eutanáziatörvény 2002-es hatályba lépésé­től 2014-ig folyamatosan növekedett az eutanáziát kérők száma, 2015-ben már enyhe csökkenés mutatkozott. Ahogy a kegyes halál lehetősége mind ismertebbé vált, úgy lett egyre bevettebb – elemez a Borsnak Zeller Judit, a TASZ betegjogi programjának munkatársa. – Az összes halálozásnak még így is csupán 3,9 százalékát te­szik ki ott az ilyen esetek. Mostanra talán elértek egy egyensúlyi pontra, de ebből is látszik, van egy határozott társadalmi igény az eutanáziára. De Hollandia igazolja azt is: alaptalan a félelem, hogy az aktív eutanázia bevezetése tömegeket sarkallna erre a döntésre.

Zeller Judit: Az ember élethez és méltósághoz való jogának része az élet befejezéséhez való jog is

A TASZ-t több magyar ügyfél is felkereste az aktív eutanázia feltételei iránt érdeklődve. Ők nem titkolják, hogy a kegyes halál mellett döntenének, ha a jog adna rá lehetőséget.

– Volt ügyfelünk, aki nagyon konkrétan az iránt érdeklődött, hogyan tudna beszerezni olyan igazoló dokumentumokat, amiket egy Svájcban működő, asszisztált öngyilkosságban se­gédkező szervezetnél kértek tőle. De valószínű, ezeknek az eseteknek mi csupán töredékét észleljük – avat be a jogász. Sokan a távoli jövőre gondol­va, úgynevezett előzetes rendelkezést kívánnak tenni: eb­ben előre visszautasíthatnak orvosi beavatkozásokat, meghatározhatják, hogy súlyos betegség esetén milyen kezeléseket nem szeretnének igénybe venni. Ennyiben az előzetes rendelkezés a passzív eutanáziával rokon. Zeller Judit szerint a magyar jogszabállyal az a gond, hogy sokszor a betegek sem értik. Túl bonyolult a kezelés visszautasításának feltételrendszere, sok eleme nem tud működni a gyakorlatban és húsz éve változatlan.

Hollandiai statisztikák igazolják: alaptalan a félelem, hogy az aktív eutanázia bevezetése tömegeket sarkallna erre a döntésre © REUTERS

– Az aktív eutanáziára részünkről egyértelmű igen a válasz. Az ember élethez és méltósághoz való jogának része az élet befejezéséhez való jog is. A döntésképes beteg ezt a jogát gyakorolja, amikor úgy határoz, nem kíván tovább élni. Amikor pedig az orvos hozzásegíti betegét, hogy elviselhetetlen testi-lelki szenvedéseitől megszabaduljon, az emberi méltósághoz való jog érvényesül – szögezi le Zeller Judit.

Egy brit eutanáziaszett 2009-ből © Reuters

De hiába támogatnák az aktív eutanáziát, a Magyar Orvosi Kamara, mint mondja, eddig minden esetben egyértelműen és kategorikusan el­utasító álláspontot foglalt el. Ugyanakkor 2013-ban egy nyugalmazott aneszteziológus főorvos, dr. Vadász Gábor az orvosok körében készített egy nem reprezentatív felmérést. A vá­lasz­adók majdnem 45 százaléka indokoltnak tartotta, hogy kidolgozza a törvényhozás az aktív eutanázia jogi kereteit.

Nemi erőszak áldozata is kérte

Hollandia, Belgium és Luxemburg teljes mértékben engedélyezi az aktív eutanáziát. De nem csak a haldoklóknak: Hollandiában egy fiatal lányt segítettek a halálba, mert ötéves korától tíz esztendőn át folyamatosan szexuális erőszakot tettek rajta. Belgiumban, ahol a társadalom 75 százaléka támogatója a dolognak, orvoscsoport bele­egyezésével a szülők 12 évnél fiatalabbakat is elaltathatnak. Franciaországban tavaly óta folyamatos mélyaltatásban tarthatnak végstádiumú betegeket egészen a halálukig. Erről a családtagok is dönthetnek helyettük. Dániában nemrég az Orvosok az Aktív Eutanáziáért nevű szervezet tagjai a börtönt is kockáztatva nyújtottak támogatást asszisztált öngyilkossághoz.