Akciósan adja a képeit Budapesten Sarkozy apja

Budapesten lesz kiállítása Sárközy Pálnak, Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök magyar édesapjának. A 88 éves művész ennek alkalmából hazánkba látogat.
Budapesten lesz kiállítása Sárközy Pálnak, Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök magyar édesapjának. A 88 éves művész ennek alkalmából hazánkba látogat.

Közismert, hogy a ko­ráb­­bi francia elnök, Nicolas Sarkozy magyar származású, de az talán kevésbé, hogy édesapja, Sárközy Pál neves festőművész. Moszkva, Monaco, Bruges, Kairó – csak néhány a városok közül, ahol kiállítják alkotásait.

Budapestre megközelítőleg hatvan képét hozza el. Ezek közül tízet az utolsó egy-két év­ben készített – tudtuk meg Hajdu Katától, a tárlatnak helyt adó Abigail Galéria tulajdonosától. Sárközy Pál festményeit 400 ezer és 3 millió forint közötti áron lehet majd megvásárolni. Ez egyébként igen kedvezményes, mivel a művész több képe is tízmillió forintnyi euróért cserélt gazdát korábban.

– Sárközy úr a mai napig büszke magyarságára, szeretné, hogy hazájában minél több műve legyen – magyarázza a galériatulajdonos.

Hajdu Katától azt is megtudjuk: Sárközy hosszú évtizedek után akkor járt először Magyarországon, amikor a 70. születésnapját a Gundelben ünnepelte, ahova az egész családdal együtt elhozta Sarkót is.

– Nem igaz, hogy ne lennének jóban. Büszke a fiára, imádja a menyét, Carla Brunit és az unokáit is – árulja el.

Migráns fiából elnök

Nagybócsai Sárközy Pál 1928-ban született Budapesten. Kisnemesi családja több földet birtokolt a jászsági Alattyánban. 1948-ban emigrált Párizsba, az első éjszakát a metró szellőzőjén fekve töltötte, hogy melegedjen. Később elismert grafikus lett, dolgozott a Diorral és a l’Oreallal is.