Aktuális

Akadálypályán edzenek a görények a patkányok ellen

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.11.15.

Egy családi házban 20–30, míg telephelyen több mint 100 patkány is lehet.

Több módszer is létezik arra, hogy az ember búcsút intsen a nem kívánatos látogatóknak, jelen esetben a patkányoknak. Radócz Tamás azonban a természetességre esküszik. Kutyákkal és görényekkel veszi fel a kesztyűt nap mint nap a szinte kiirthatatlan vándorpatkányok ellen.

Párosítással kezdődik

Tamás hat évvel ezelőtt vette az első görényét. Mivel galambászott, nála is megjelentek a kiirthatatlannak tűnő patkányok.

– Mezei vadgörényeket párosítok házi görénnyel, mert ezek sokkal szívósabbak, erősebbek és agresszívabbak – kezdi Tamás a Borsnak. A vadgörényeket általában kapom, mert sok gazda befogja a fosztogatókat. Egy alomban általában hat kis görény születik, ezek közül csak két-három lesz alkalmas  vadászatra.

Plexin át figyeli őket

Nyolchetesen szoktam őket leválasztani, utána hozzá kell szoktatni őket a kutyákhoz, az emberekhez, és a zajhoz – mondja Tamás.

A gyakorlás során nem lehet egyből vándorpatkánnyal összeereszteni, így kísérleti csuklyás patkányokkal gyakorolnak. Ehhez a tréninghez van egy különleges műpálya Tamás udvarán, ebben kezdik meg a kiképzést. – A földbe kivéstem egy hálózatot, aminek a teteje plexi. Ide engedem be a patkányt, majd kis idő múlva a görényt is. Itt figyelem meg, hogy mi történik – magyarázza Tamás.

Karmaikba rohannak

A munkában nem csak görények vesznek részt. Két kutyája is van, akikkel szoros összhangban munkálkodnak a görények.

– Nitró és Málna nem bántják a görényeket, hiszen már pici koruk óta összeszoktak. Ez fontos, mert a munka során együtt kell működniük. A helyszínen kiengedem a kutyákat, hogy körbeszimatoljanak. Ahol van patkány, ott megállnak és ugatni kezdenek. Ezután a görények bemennek a járatba. A görénynek elég csak egy patkányt elkapnia, az állatok elkezdenek menekülni, így a várakozó kutyák karmaiba rohannak.

A méreg nem hatásos

Tamás szerint a módszer nagyon hatékony, nem beszélve arról, hogy gyors és kockázatmentes.

– Előfordult már, hogy vödörszámmal szedtük ki a járatokból a patkánymérget, az állatok hozzá sem nyúltak. Az ultrahangos módszer pedig egy elektromos berendezés, ami olyan éles hangot ad ki, ami zavarja a patkányokat. Volt már rá példa, hogy az állat darabokra szedte a berendezést, annyira zavarta – zárta Tamás. A méreg emberre és állatra is veszélyes. Az elhullott tetem ugyanis úgy a vadállományra, mint a háziállatokra is veszélyes.

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében