Aktuális

Agyonnyomja a stressz a gyerekeket

Bors

Létrehozva: 2016.01.20.

Áll a bál az írásbeli gimnáziumi felvételi után. Idegileg kikészült gyerekek, értetlenül álló szakemberek és elkeseredett szülők. Most is ezt hozta a matematikafelvételi.

Szombaton több mint 53 ezer 12 és 14 éves gyermek ment el matematika és magyar írásbelit írni, hogy hat-, illetve négyosztályos gimnáziumba folytathassa tanulmányait. Mint kiderült, a tavalyinál is nehezebb feladatsort kaptak, amin akkor a tanulók ötven százaléka elbukott.

Várható volt

Egy neve elhallgatását kérő gimnáziumi matematikatanár arról számolt be lapunknak, hogy már a javítás elején szembesült vele, nehezebbek voltak a kérdések, mint tavaly. A tanár szerint az a baj, hogy nemcsak az állam pakolja a gyermek vállára a terhet, hanem a szülő is, amikor olyan elvárásokat támaszt a gyerek elé, amely a korához képest indokolatlan. Több 14 évestôl ugyanis középfokú nyelvvizsgát várnak év végére, mondván, vészesen közeledik az érettségi, ezzel is nyomasztva a kiskamaszt. 

Tehetségtemető

A wmn.hu-n – főszerkesztő D. Tóth Kriszta – egy gyerekjogász írt arról, miért káros az, amit az Oktatási Hivatal elvár a felvételin a gyerekektől, akik egy nagyon érzékeny időszakban vannak, illetve ez a fajta stresszhelyzet milyen hatással van rövid és hosszú távon az egész családra. Az oldal hivatkozik az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának 2001-es meglátására, amely szerint az a típusú tanítás, amely elsődlegesen az ismeret növelésére törekszik, a versenyzést ösztönzi, és a gyerekek túlzott terheléséhez vezet. Súlyosan gátolhatja a gyermek szellemi és fizikai tehetségének kibontakozását.

Petőfi is elbukna

Vekerdy Tamás pszichológus szerint a szombati felvételi ellen egyetlenegy fegyver van: tiltakozni kell, úgy, ahogy ezt a miskolci tanárok teszik. 

– Abnormális, ami itt zajlik. Bár az intézmény Klebelsberg Kuno nevét viseli, ennek ellenére pont fordítva cselekednek, mint ahogy névadójuk tette annak idején. Ő mindenkit gimnáziumban akart látni. Egy normális demokráciában felvételi helyett el kéne fogadni az előző iskolai fokozat eredményeit. Egyébként régóta tudjuk, a rossz tanuló is lehet tehetséges, Petőfinek sem voltak soha jó eredményei. Azért kellene növelni a gimnáziumok számát, mert a világtrend azt mutatja, lassabban választanak életpályát vagy foglalkozást a mai gyerekek.

Ha nem igazodunk az új trendekhez, akkor olyan gyermekek kerülnek be a társadalomba, akikből nem fogunk tudni profitálni, így a társadalom nem jut el oda, ahova szeretne. 

Az Oktatási Hivatal szerint az írásbeli vizsga feladata, hogy olyan mércét állítson, olyan módszereket alkalmazzon, amelyekkel a különbségek kimutathatók, a tanulói teljesítmények összehasonlíthatók. Az idei feladatsorok a bizottságok több hónapos mérlegelése, valamint számos lektorálási, ellenőrzési lé­pés után kerültek a vizsgázók elé. Továbbá hozzátették: ahogy korábban, úgy az idén is a feladatsorok tárgyilagos, szakmai megítélése majd az eredmények ismeretében lesz lehetséges.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714057816
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714057816
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161674_auto_resized.png
metropol.hu

Azahriah dalát énekli egy távol-keleti lány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155835_auto_resized.jpg
vg.hu

Kiderült, hogy mit talált el az izraeli válaszcsapás Iránban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160218_auto_resized.png
metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714057816
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27438_resized.jpg?avcount=1714057816
origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra