Ágnes: Az orvosok miatt szenvedett a kiskutyám

Perre készül Szűcs Pálné. Az asszony képtelen beletörődni, hogy Frici kutyájának hónapokat kellett szenvednie, mert orvosai nem vették észre garatán a rákos daganatot.
Perre készül Szűcs Pálné. Az asszony képtelen beletörődni, hogy Frici kutyájának hónapokat kellett szenvednie, mert orvosai nem vették észre garatán a rákos daganatot.

Se éjjele, se nappala Ágnesnek, amióta elvesztette imádott kutyáját, Fricikét. Az évtizedek óta állatvédőként tevékenykedő nagykőrösi nő lelkileg belerokkant abba, hogy akaratán kívül hónapokig hagyta szenvedni az állatot.

– Fricike keverék kutya volt, nagyon hosszú időbe telt, míg annyira magunkhoz tudtuk a férjemmel szelídíteni, hogy egyáltalán hozzáérhessünk. Sokáig csak az utcán etettük, aztán megszokott minket, és hazahoztuk. Igazi családtaggá vált. Egyszer csak azt vettem észre, hogy nem ugat, nagyon keveset eszik és szinte egyáltalán nem tud rágni. A széklete pedig szénfekete volt. Rohantam vele a klinikára, ahol rengeteg vizsgálatot elvégeztek rajta, mert arra gyanakodtak, hogy a májával van probléma. Hiába mondtam, hogy a mája miatt még tudna ugatni, senki nem hallgatott rám – meséli sírva Ágnes.

Az asszony utánanézett és megtudta: a fekete széklet oka a bélrendszer, a gyomor vagy a garat megbetegedésére utalhat. Ezt azonban hiába jelezte az álla­tot kezelő orvosoknak, érdemben nem történt semmi. Miközben szinte állandóan vizsgálták, Frici állapota egyre csak romlott.

– Még a betegség kezdetén az egyik orvos javasolta, hogy endoszkóppal kéne megvizsgálni a kutyát, ez hónapokig nem történt meg. Végül csak sor került rá, és ekkor kiderült, hogy Fricinek egy hatalmas daganat van a garatán. Azonnal az elaltatása mellett döntöttem, ne szenvedjen tovább szegény. Nem fér a fejem­be, hogy ez a lehetőség egyetlen orvosnak sem jutott az eszébe. Nagyon sok kutyám volt már, ezért mindenki higgye el, hogy bár fájó szívvel, de megtanultam, hogy eljön a pillanat, amikor el kell engednünk kedvencünket. Frici halálán azért nem vagyok képes túllépni, mert állandóan az jut az eszembe, hogy mennyit szenvedhetett. És én nem tudtam segíteni neki, mert fogalmam sem volt, mi a baj. Szerettem volna megkímélni a pokoli fájdalmaktól. Belerokkantam a történtekbe – mondja Ágnes.

© Fotó: Schutterstock/Illusztráció

Az asszony úgy döntött, ügy­védhez fordul, leginkább azért, hogy soha többé egyetlen állattal se történjen hasonló eset.

– Ez egy precedensértékű per lesz, hiszen tudomásom szerint még hasonló sem volt a hazai gyakorlatban. Azt már sajnos nem tudjuk kideríteni, hogy az állatot milyen szinten kezelték félre, de azt mindenképpen szeretnénk bebizonyítani, hogy Ág­nes komoly lelki és fizikai károkat szenvedett el az eset kapcsán, amiért neki valamiféle méltányosság jár – tájékoztatta a Borsot dr. Ábrahám László, Ágnes ügyvédje.