Aktuális

Adósságba ver a kártya alapú áruhitel

Zsigmond Viktória

Létrehozva: 2018.12.06.

Könnyen fulladhat eladósodásba a karácsony előtti vásárlás a felvett hitelek miatt. Kecsegtetőek az ajánlatok, hiszen gyakran még fizetni sem kell a pénztárnál.

Egy füst alatt akarunk mindent

Nem ritka, hogy a karácsonyi lázban egy hirtelen gondolattól vezérelve a bevásárlóközpontban veszünk fel hitelt. Azonban a tapasztalat az, hogy csak januárig vagy februárig örülünk. Ha megjön az első törlesztőrészlet, akkor megszaporodik a panaszbejelentések száma is, mivel az esetek többségében az ügyfelek nem pont ilyen feltételekre számítottak.

– Az a legnagyobb baj, hogy az ünnepek előtt az emberek gyorsan szeretnének letudni mindent. Általában ez vezet a meggondolatlan cselekedetekhez. Az évnek ebben a szakaszában az érzelmek erősebbek, ezért hajlamosak va­gyunk olyan dologra is pénzt kiadni, amire igazából nincs is szükségünk. Később azon kapjuk magunkat, hogy még csak fizetni sem kellett a kasszánál, de mégis miénk a termék, mert felvettünk egy felesleges hitelt. Az apró betűs részeken gyakran átsiklanak a vevők – mondta a Borsnak Trencsán Erika hiteltanácsadó.

Nem látjuk a különbséget

A hiteltanácsadó szerint nagy gondot okoz, hogy sokszor azt sem tudjuk, mit írunk alá, és milyen feltételekkel. Vagy nem látjuk át a papírhalmazt, vagy csak egyszerűen a figyelmetlenség miatt kötünk rossz üzletet.

– Ne csak a kamatra koncentráljunk a szerződésen, nézzük meg a THM-et is. Ha a két szám között eltérést látunk, akkor az azt jelenti, hogy van valami egyéb fizetendő, például kezelési költség. Tehát, ha nulla százalék a kamat, az még nem biztos, hogy teljes költségmentes hitelt veszünk fel – figyelmeztetett a szakértő, majd elmondta azt is, hogy ne dőljünk be a kártyaformátumnak sem.

Tudta-e,

hogy a THM, azaz a teljes hiteldíjmutató az összes költséget tartalmazza, amely a hitelnél felmerül? Ebbe beleszámít a kamat és az egyéb költségek is.

– Sokan nem tudják, hogy havi törlesztésű áruhitelt vettek fel, vagy hitelkártya alapút. Ha nem vagyunk tudatos pénzköltők, akkor utóbbi könnyen adósságspirálhoz vezethet. Ha kicsúszunk a kamatmentes időszakból, akkor utána akár 30 százalék körüli kamatot is ráfizethetünk havonta – mondta Trencsán.

Mi az az adósságspirál?

Az áruhitelhez járó hitelkártyára terhelik rá a havi törlesztőt, ám ott a lehetőség, hogy a plasztik kisegítsen bennünket, ha éppen rászorulunk.

– A hitelkártyának pont az a fő jellemzője, hogy egy átmeneti pénzhiányban segíti ki az embert, amelyet bármikor, akár pár nap múlva is vissza tud fizetni. Viszont, ha nem fizetünk, hanem csak halmozunk, akkor jön az adósság, mivel később olyan magas lesz a kamat, hogy csak azt tudjuk rendszeresen kifizetni, a ténylegesen elköltött pénzt pedig csak gurítjuk tovább – mondta el a hitelszakértő.

Türelem!

Kérjünk ajánlatot, de ne kössük meg rögtön a szerződést! Vigyük haza a dokumentumot és olvassuk át többször is, az apró betűs részekkel együtt. Még véletlenül sem a karácsonyi zene hatása alatt írjuk alá a szerződést.

45 ezres árkülönbség is lehet a piacon

A kamat mellett a fix törlesztőrészlet a fontos, ha van erre lehetőség, akkor ezt válasszuk. A hitel típusától, és az azt kínáló banktól függően egy egyéves futamidejű, 200 ezer forintos „karácsonyi” fogyasztási hitelnél akár 45 ezer forint eltérés is lehet – áll a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleményében. Meglepő, de hazánkban összesen 40 pénzügyi intézet kínál rövidebb futamidejű, kis összegű hitelt, de ezeknek a kétharmadát kapjuk meg a banktól, vagy takarékszövetkezettől. A fennmaradó részt különböző pénzügyi vállalkozások adják. Ezek engedélyét mindenképpen ellenőrizzük le a Magyar Nemzeti Bank weboldalán, vagy ügyfélszolgálatán ke­resztül.

Rekordszámban veszik fel a lakáshiteleket

Az év első tíz hónapjában összesen több mint 720 milliárd forint értékű lakáshitelt vettünk fel. Ez hatalmas emelkedés a korábbi évekhez képest. Tavaly ennél 35 százalékkal kevesebbet költöttünk ingatlanra, de a két évvel ezelőttihez képest hatalmas az ugrás. A 2016-os adatokat nézve idén 185 százalékkal több kölcsönt vettünk fel csak a lakásra. Az ügyfelek adnak a biztonságra, ezt mutatja az is, hogy a legtöbben a fix törlesztőrészletű kölcsönt kötik meg.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714054515
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714054515
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161223_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai a rossz példa, a pénz nem minden

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159540_auto_resized.png
metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714054515
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27438_resized.jpg?avcount=1714054515
origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162376_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nekem központban kell lennem” – a Next Top Model Hungary sztárja a terveiről vallott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162189_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy a baj: két kisbusz és egy kamion ütközött az M5-ös autópályán

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra