Áder megkerülte a rázós kérdéseket

Bár nem látták szívesen a diákok, nem fulladt botrányba Áder János előadása a budapesti Trefort Gimnáziumban. Csak három tüntető és két autogramkérő várta az elnököt.
Bár nem látták szívesen a diákok, nem fulladt botrányba Áder János előadása a budapesti Trefort Gimnáziumban. Csak három tüntető és két autogramkérő várta az elnököt.

A környezetvédelemről és a Föld jövőjéről tartott előadást, de főleg a bezárással fenyegetett Közép-Európai Egyetemről (CEU) és a Brüsszel-ellenes kampányról kérdezték a diákok Áder János az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában. Előzőleg az iskola 170 diákja írta alá azt a petíciót, amely Áder érkezése ellen tiltakozott, mivel aláírta a CEU-ellenes törvényt.

Három demonstráló és két autogramvadász várta az el © Czerkl Gábor

Az előadás meghallgatására kiválogatott diákok azonban mégsem tüntettek vagy hangoskodtak Áder szónoklata alatt, bár néhány nehéz kérdéssel megizzasztották. Az államfő megvédte a CEU-törvényt és az épülő új paksi erőművet, de a Brüsszellel kapcsolatos kérdésre egyszerűen nem válaszolt. Elmondta, nem zavarják az őt ért támadások, de kicsit erősnek gondolja, amikor lányának azt írták a Facebookon: „remélem, lassan apád miatt fekete ruhában jársz”.

A gimnázium előtti utcán csak három tüntető fiatal jelent meg táblákkal. Két idősebb férfi pedig aláírást akart kérni Ádertől, de a testőrök ezt nem engedték. Egy diák pedig kiordított az ablakból a rendőrökre: „fuck the police”, azaz b..ssza meg a rendőrség. Az iskolával szembeni épületben pedig tiltakozó molinót ragasztottak ki az Eötvös Károly Intézet munkatársai, és csörömpöléssel búcsúztatták a távozó Ádert.

© Czerkl Gábor

Reiter Márton (diák)

Színvonalas előadás volt, de sok kérdésre nem válaszolt, vagy megkerülte. Az szimpatikus volt, hogy még további félórát maradt a kérdések megválaszolására. A hallgatóságban sokan ültek olyanok, köztük én is, akik aláírták az Ádert bíráló petíciót. De egyáltalán nem akartunk akciózni vagy hangoskodni, a Trefortba nem ilyen emberek járnak. Áder is megadta a tiszteletet nekünk, mi is megadtuk neki.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja el.