Adél az égei-tengeri katasztrófáról: Azt hittem, nem élem túl

Nagyon erős, 6,7-es földrengés rázta meg az Égei-tenger dél-keleti részét péntekre virra­dó éjjel. A görög Kosz-szigeten és a török kikötővárosokban, így Bodrumban – ahol magyar iskola is működik – hatalmas pánik tört ki.

Nagyon erős, 6,7-es földrengés rázta meg az Égei-tenger dél-keleti részét péntekre virra­dó éjjel. A görög Kosz-szigeten és a török kikötővárosokban, így Bodrumban – ahol magyar iskola is működik – hatalmas pánik tört ki.

– Épp egy étteremben voltam, kint ültem az utcán, amikor hajnali kettőkor elkezdett remegni a föld. Vagy tíz másodpercig nagyon erősen rengett. Azt hittem, nem élem túl, nagyon rossz érzés volt. Mindenki kimenekült az utcára, sokáig az áram is elment, teljes volt a sötétség – írta le a Borsnak az apokaliptikus állapotokat Adél, aki évek óta Törökországban él. Elmondta: sok turista elmenekült Bodrumból reggelre, és még órákkal később is nagy volt a készültség a városban.

A kikötőt is lerombolta a katasztrófa Bodrumban. Adél egy étteremben ült, amikor a rengések elkezdődtek

A brutális földmozgásnak két halálos áldozata van, egy svéd és egy török turista vesztette életét, amikor egy romos épület rájuk omlott. Kétszáz ember súlyosan megsebesült, 120 a rezgés epicentrumától 16 ki­lométerre lévő görög Kosz szigetén, míg hetven ember a török kikötővárosokba. A tö­rök ka­taszt­rófavédelem ar­ra figyelmeztette az embereket, számítsanak utórengésekre, ebből kifolyólag kerüljék a romos épületeket. Cunamiri­adót is elrendeltek a rezgés sújtotta városokban, de szerencsére csak kisebb hullámok verték a partokat. A földrengés miatt több repülőjáratot töröltek, valamint számos kikötővárosban nem tudtak kikötni a hajók, ezért a vízi közlekedés teljesen leállt.

Tíz másodperc alatt pusztultak el az épületek. A könnyebb sérültek (kis képünkön) az utcán töltötték az éjszakát

Több magyar is testközelből élte át a földrengést, egyikük a rezgés epicentrumától kétszáz kilométerre is érezte a mozgást. Mint Facebook-oldalán írta egy magyar nő: „beremegett az ágy és a ké­pek a falon”. A külügyminisztérium magyar sérültekről és áldozatokról nem tud, ám felhívta a térségbe utazók figyelmét, hogy érkezés előtt regisztráljanak a konzuli szolgálaton.