Abigél szelleme jár vissza a Parlamentbe

Legenda Budapesten több városi legenda is kering, ami szerint egy asszony szelleme járja az Országház folyosóit.
Legenda Budapesten több városi legenda is kering, ami szerint egy asszony szelleme járja az Országház folyosóit.

Állítólag nem ő az egyetlen nyugtalan lélek, aki hazai épületbe vette be magát. Többen is meg mernének esküdni, több fővárosi látványosságnál kísértettel találkoztak – írja a Costarican Times.

Országház: Púpos hátú Abigél

A szóbeszéd szerint a zsidó Abigél Magyarország náci megszállása idején a Parlamenthez közel lakott. Amikor a nácik kopogtak az ajtaján, hogy többi sorstársával együtt lágerbe szállítsák, tiltakozásul megcsonkította kezeit. Napjainkban az Országház folyosóin kóborol.

© Grafika: Pintér Péter

© Fotó: MTI

Széchenyi gyógyfürdő: Lujza, a férfi

A legenda szerint többen is látni véltek a fürdőben egy, a medence szélén sétáló szellemet, Lujzát, aki igazából férfinak született. Úgy tartják, a férfi még évtizedekkel ezelőtt fulladt bele a fürdő egyik medencéjébe, azóta halálának helyszínén kísért.

© Fotó: MTI

Ferenciek tere: Pókember

A tér egyik épületének tetején egy emberszerű pókot láttak leereszkedni a falon napnyugta után még évekkel ezelőtt. A nyurga, hatlábú lényt ez idáig csak egyszer látták. Legalábbis ezt állítják a szellemekben hívô budapestiek.

© Fotó: MTI

Operaház: Vera, a macska

Az Operaház színpadának árnyékában olykor egy vörös szempár izzik fel. Úgy tartják, a szemek egy Vera nevű szürke macskához tartoznak, akinek gazdája egykor az Operaház művésze volt. Az épületben kimúlt állatot néha székről székre ugrálva látják, majd hirtelen eltűnik szem elől. Sokak szerint elhunyt gazdáját keresi.

© Fotó: MTI

Terror Háza: A szem nélküli asszony

Azt mondják, az egykori ÁVO székházában egy szem nélküli cigány asszony lelke kísért. A nőt még a Szálasi-féle nácik kínozták halálra származása miatt az Andrássy úti épületben. A cigány asszony lelke még életében elvesztett látását keresi az épületben, de a legenda szerint nem ő az egyedüli szellem a múzeumban.

© Fotó: MTI

Nincs jó megoldás, ha kí sértettel van dolga

A szakemberek szerint egy testet elhagyó szellem még jó ideig ragaszkodik a földi világhoz. Ha a hozzátartózok megbékéltek a halálával, akkor 48 – más források szerint 42 – napja van arra, hogy elhagyja a világunkat, különben itt reked. A szellem­űzésre itthon szelleműzôt vagy táltost kérhetünk meg. Van, ahol az egyház is vállal ilyen munkát, például Romániában, de hazánkból nem sok ilyen esetről van beszámoló. A szakemberek szerint kétféle szellem van, egyik az emberre „tapad”, a másik a helyiséghez ragaszkodik.

Az előbbiek abból tudják magukat „fenntartani”, hogy az élő energiáját szívják le, ráadásul legtöbbször szerettükhöz csatlakoznak. Persze az is előfordul, hogy idegent szemelnek ki maguknak. Kovács Magyar András táltos szerint nemcsak ügyvédi irodákban, de színházakban is gyakran megfordulnak szellemek, és ez teljesen megszokott.
Szakember tudja végleg kitessékelni őket az életünkből.  

© Fotó: AFP