A világbajnok kajakos szerelme: Ricsivel gyereket szerettünk volna

Tele volt tervekkel Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos, aki szombat hajnalban vesztette életét egy autóbalesetben. Barátnője, Brigitta megtörten nyilatkozott lapunknak közös álmaikról.

Brigitta és Richárd öt éve alkottak egy párt

– Nagyon jólelkű volt. Tudom, hogy nagyon szeretett. Nála jobban senkit sem szerettem. Mindig vigyázott rám és érzem, hogy fentről továbbra is vigyázni fog. Együtt terveztük az életünket. Azt terveztük, hogy veszünk egy kiskutyát, de gyerekeket is szerettünk volna – emlékezett meg barátjáról a 24 éves lány. – Nyolc éve ismertük egymást, mindketten kajakoztunk. Öt éve alkottunk egy párt. Annyi terve volt! Be akarta fejezni az iskolát, nyelvvizsgázni akart, és saját céget alapítani. Amibe belekezdett, azt véghez is vitte. Azon leszek, hogy a beteljesítetlen álmait valóra váltsam. Meg is veszem a kis francia buldogot, amit már régóta szerettünk volna – nyilatkozta szomorúan.

A baleset helyszínén szombaton megemlékezést tartottak a barátok © Czerkl Gábor

A tragikus baleset szombatra virradó éjjel történt a fővárosi Szentendrei úton. Előtte Richárd és Brigitta autós találkozóra mentek, de a lány elôbb hazament Richárd autójával. A fiatal kajakos tovább maradt, mert ki akarta próbálni barátja, Bálint autóját. A két barát már hazafelé tartott a Szentendrei úton, amikor pirosat kaptak és megálltak a kocsival. Ekkor csapódott beléjük hátulról egy Mercedes. Mindkét autó egy közeli betonfalnak csapódott. Richárd és Bálint a helyszínen elhunytak. A Mercedes vétkes sofőrjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba, ahol később gyanúsítottként hallgatták ki. Halálos közúti baleset okozása miatt nyomoznak ellene.

A két fiatal egy piros lámpánál várakozott a Szentendrei úton, amikor hátulról beléjük szállt a Mercedes © MTI

A 22 éves Bálint lemezlovasként dolgozott. Az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium honlapján búcsúzott egykori tanulójától. Mint írták, Bálint gyakran visszajárt az iskolába és sokat segített nekik a technikai megújításban.

A vétlen autót Bálint vezette. A 22 éves fiú gyakran visszajárt egykori iskolájába, ahol ma délben tartanak majd megemlékezést

Búcsúzik kajakos társa

Szívszorító üzenetben emlékezett meg Richárdról a Facebookon Korondy Tamás, aki közel tíz évig volt kajakos társa a fiatal sportolónak.

– Félszavakból megértettük egymást. Azt akartam, hogy a te gyermekeid és az enyémek majd egyszer együtt játszhassanak a játszótéren, és ők is legjobb barátok legyenek, akárcsak mi. De hidd el nekem, amíg élek, Risu! Az én gyermekeim tudni fogják, hogy ki volt Janza Richárd, és mit tett az apjukért! – írta Tamás, aki a Borsnak elmondta, öccseként szerette az elhunyt kajakost.

Kapcsolódó jegyzetünket itt ovashatja.