A világ 6 legrejtélyesebb repülőgép-eltűnése

Szombat reggelre nyoma veszett egy malajziai utasszállítónak, fedélzetén 239 emberrel. A gépet még keresik, egyelőre rejtély, mi történhetett. Az eset kapcsán összeszedtük a történelem eddigi legfurcsább repülőgépes eltűnéseit.
Szombat reggelre nyoma veszett egy malajziai utasszállítónak, fedélzetén 239 emberrel. A gépet még keresik, egyelőre rejtély, mi történhetett. Az eset kapcsán összeszedtük a történelem eddigi legfurcsább repülőgépes eltűnéseit.

Amelia Earhart soha nem kerülte meg a földet

Az amerikai Amelia Earhartról és társáról utoljára 1937 júliusában hallottak. A két repülős a földet akarta megkerülni, azonban soha nem érték el a céljukat – írja a Mirror. Az egyik első nő pilótának a Csendes-óceán felett veszett nyoma, hogy pontosan mit történ soha nem derült ki.

Egyesek szerint az üzemanyag fogyott ki a gépből és lezuhant, mások abban hisznek, hogy Franklin D. Roosevelt kémjeként a japánok ejtették fogságba.

A meghiúsult fellépés

Glenn Miller amerikai zenész a második világháború során szerezett magának nagy hírnevet. A közkedvelt muzsikusnak 1944 decemberében lett volna fellépése Párizsban, azonban nem jutott el Franciaországba. Miller előző este Nagy-Britanniából indult és a La Manche csatorna felett tűnt el örökre.

Holttestét és a repülő maradványait soha nem találták meg. Egyes kutatások szerint baráti tűz okozta a népszerű zenész halálát.

A 19-es egység és a Bermuda-háromszög

A Bermuda-háromszög legendája 1945-ben kezdődött a 19-es egység esetével. December ötödikén, hat katonai gép szállt fel Floridából. Egy órával később mindegyik pilóta arról számolt be a központnak, hogy eltévedtek és nem ismerik fel az alattuk elterülő tájat. Eszközeik hamarosan elromlottak, így a földről sem tudták irányítani a bajba jutott gépeket. Néhány órával később a gépek a tengerbe zuhantak.

Érdekes módon az egyik utánuk küldött mentő repülő is eltűnt a keresés során. A gépről felszállása után, soha többé nem hallottak.

Az érthetetlen üzenet

A Star Dust 1947. augusztus másodikán szállt fel Buenos Airesben, azzal a céllal, hogy Chilébe repüljön, azonban soha nem érkezett meg. Eltűnése számos kérdést hagyott maga után. A legnagyobb rejtély a pilóta utolsó üzenete, melyben egy morzekódot küldött, amiben ez állt: STENDEC. Az üzenetet soha nem sikerült megfejteni.

Több összeesküvés-elmélet is napvilágot látott a gép szerencsétlenségével kapcsolatban. Sokak szerint földönkívüliek keze van a dologban, mások katonai beavatkozást sejtenek a tragédia mögött.

A repülő maradványait 50 évvel az eset után találta meg két argentin hegymászó.

A háborús hős halála

A második világháború veteránja, Sir Arthur Conigham, nagy biztonsági intézkedések mellett indult útjára Bermudára, ám így sem sikerül célhoz érnie. A férfi gépe 25 utassal szállt fel és őket kisebb repülő követte, melynek az volt a feladata, hogy feltérképezze az időjárási viszonyokat.

Az úticélhoz azonban csak az utóbbi gép jutott el, Conigham gépe nyomtalanul eltűnt. A kutatók arra jutottak a repülőt vélhetően az erős szél térítette el az útjáról és mikor kifogyott az üzemanyag, a tengerbe zuhant.

A 447-es járat

Az Air France 447-es járata 2009-ben szállt fel 288 utassal. A gépnek Rio de Janeroból Párizsba kellett volna repülnie, azonban az óceán felett meghibásodott és lezuhant. Az utolsó jelentés szerint a katasztrófát jegesedés okozta.

A gép fekete dobozára két évvel később bukkantak rá 104 holttesttel együtt. 74 utast a mai napig nem találnak.