A tizedik gyerekre hajt a magyar olimpikon

A nagy legenda Balczó András öttusázónak tizenkét gyermeke született. A szegedi háromszoros világbajnok, olimpikon kenus Joób Mártonéknál „csak” a kilencedik gyermeknél tartanak, de nincs kizárva, hogy nem állnak meg ennyinél.

Tizenketten

Balczó András a Nemzet Sportolója, háromszoros olimpiai bajnok öttusázó. Első gyermeke, Márton 1976-ban született, őt követte Laura, majd Anna, Barnabás, Bertalan, Nóra, Bálint, Sarolta, Gáspár, Noémi, Virág és a tizenkettedik, Botond.

– Eredetileg 5-6 gyermeket terveztünk, de még négy-öt évig vállalnánk továbbiakat is – árulta el a Borsnak a boldog apuka. – A feleségem 37 éves, én 35 vagyok, és nem gondolkodunk a leállásban. Mi hatan vagyunk testvérek, a feleségem, Dóriék hárman. Édesanyámnak most tizenkilenc unokája van, de a testvéreim miatt szerintem harmincra biztosan számíthat – mondta Márton.

A kilenc gyerek óriási szeretetben nő fel, de nagyon nagy szervezettség is kell ahhoz, hogy az életük normális tempóban működhessen.

Joób Márton: A következő években még bővülhet a család © Karnok Csaba

– Öt gyereket reggel kirakok az iskolában, kettőt az óvodában, délután visszük őket edzésekre, különórákra, és este van újra együtt a család. Van, amikor „tömbösítjük” őket, és úgy foglalkozunk velük, de ha látjuk, hogy valamelyiknek igénye van rá, akkor vele különvonulunk. Este kilenc után viszont már csak egymással foglalkozunk Dórival – árulta el az édesapa. A felesége maradt otthon a gyerekekkel. A szociális támogatás ennyi gyerek felneveléséhez nem elég, ezért Márton több helyen is dolgozik.

– Négy éve vásároltunk egy 270 négyzetméteres házat, amit most bővítettünk, így minden gyereknek van szobája. Vásárlásnál virsliből két kiló kell, zsömléből ötven, tejből tizenkét liter, és minden gyorsan elfogy. A feleségemnek nyáron mindennap emberes adagokat kellett főznie, de a palacsintasütés az én specialitásom – mesélte Márton.