A TEK vigyázza a párizsi terrort túlélt zenekar koncertjét

A Terrorelhárítási Központ emberei is ott lesznek az Eagles of Death Metal szombati budapesti koncertjén. A rockzenekar tavalyi párizsi előadásán hajtott végre merényletet az Iszlám Állam.
A Terrorelhárítási Központ emberei is ott lesznek az Eagles of Death Metal szombati budapesti koncertjén. A rockzenekar tavalyi párizsi előadásán hajtott végre merényletet az Iszlám Állam.

Megláttam két fegyverest, akik folyamatosan tüzeltek a közönségre. Mindenütt folyt a vér. Láttam az egyik terroristát. Megfordult, és rám irányította a fegyvert, de nem talált el – így emlékeztek az Eagles of Death Metal tagjai a tavaly november 13-ai párizsi kon­certjükre.

Azon az éjszakán az Iszlám Állam fegyveresei hajtottak végre terrortámadásokat a francia fővárosban. A legtöbben, kilencvenen a zenekar koncertjén, a Bataclan klubban haltak meg. Ennek fényében nem meglepő, hogy az amerikai zenekar szombati, budapesti koncertjén a Terrorelhárítási Központ (TEK) felügyeletével fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe.

© Fotó: AFP/Europress

– Nemcsak a zenekar és a helyszínt biztosító Akvárium Klub biztonsági embereivel, de a rendőrség és a TEK munkatársaival is összehangoltuk az esemény biztosítását. A terrorelhárítók több helyszínbejárást is tartottak már a klubban, és szombaton is jelen lesznek – tudtuk meg Kozlov Sándortól, a koncertet szervező A38 Hajó munkatársától.

A rajongók figyelmét is felhívták, hogy a szigorú beléptetés miatt minél hamarabb érkezzenek meg. Mindenkit egyesével átvizsgálnak, fémdetektoros kapu is lesz. A koncertteremben egyébként három menekülő útvonal is van.

– Lesz látható és nem látható rendőri jelenlét is. Magyarul a közönség soraiban is lesznek fedett terrorelhárítók, hogy szükség esetén akcióba léphessenek – mondta megkeresésünkre Tarjányi Péter biztonsági szakértő.

Az Eagles of Death Metal egy hete Stockholmban kezdte közel húszállomásos európai turnéját. Kedden Párizsban léptek fel, ahol énekesük könnyek közt köszöntötte a terrortámadás túlélőit. Budapesten már novemberben koncerteztek volna, a mostani bulijukra pedig úgy is minden jegy hetekkel korábban elfogyott, hogy az eredetinél jóval nagyobb helyszínt választottak a szervezők.