Aktuális

A takarítás 7 veszélye - Ragyogjon minden! De milyen áron?

Bors

Létrehozva: 2017.03.20.

Egyes általánosan használt takarítási és tisztítószerek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek súlyosan károsak az egészségre.

Hipó

Ez az egyik leggyakrabban használt tisztitítószer és egyben a legmérgezőbb. Fehérítő és fertőtlenítő hatása van, de szem-, száj- és a bőrirritációt, valamint asztmát és légzési problémákat okozhat. Tartsa jól elzárva, jól szellőző helyen, gyerekektől távol. Soha ne keverje más vegyi anyagokkal, mert káros gázok jöhetnek létre. Ezzel helyettesítheti: kevés citromlé vagy hidrogén-peroxid szintén kiveheti a foltokat. 

Formaldehid

Annak ellenére, hogy még az élelmiszeriparban is használják, 2004-ben bizonyították, hogy rákkeltő, főleg, ha hosszabb ideig belélegezzük. Szem-, szájnyálkahártya- és a bőrirritációt, illetve tüdőgyulladást és tüdőödémát okozhat. Ezzel helyettesítheti: A Readers Digest azt ajánlja, hogy alaposan ellenőrizze a címkét, és  olyan tisztítószereket válasszon inkább, ami formalint tartalmaz. Ez a fomaldehid 40%-ban vízzel higított változata.

Borax és bórsav

Mosószerekben használják, de valójában a borax sokkal kevésbé biztonságos, mint gondolná. Számos tanulmány jelezte, hogy nagy dózisban a borax és a bórsav negatív hatást gyakorolhat a libidóra és befolyásolja a termékenységet a férfiaknál és a nőknél is. Ezzel helyettesítheti: Helyettük nyugodtan használjon szódabikarbónát vagy mosódiót.

Ammónia

Üveg- és tükörfelületek tisztítására használunk rendszeresen ammónia tartalmú temékeket, de sajnos sokszor ezek a szerek kiváltói az asztmás megbetegedéseknek. De a legújabb vizsgálatok azt is hangsúlyozták hogy nagymértékben akár mérgező is lehet. Ezzel helyettesítheti: Az ecet és víz keveréke legalább olyan jól tisztítja az ablakokat.

Kvatener ammóniavegyület

Szintén rajta van a potenciálisan asztmát okozó szerek listáján. A valóságban a kvaterner ammónium vegyületeket gombaölő hatása miatt használják. Baktériumölő és fertőtlenítő hatása van, de ez nem jelenti azt, hogy mértéktelenül kell használni. Lenyelve mérgező lehet az emberi szervezetre, ezért ajánlott olyan helyeken alkalmazni, ahol a kockázat elég alacsony, hogy belélegezzük. Ezzel helyettesítheti: Bizonyos esetekben az almaecet és a grépfruit magból készült kivonat is gombaölő hatású lehet.

Illatosítók

Mindenki szereti, ha a lakása illatos, de sok mesterséges illatanyag igen erős allergén, légúti és bőrirritációt okozhat. És bár nem mindenki egyformán érzékeny ezekre a szerekre, a legjobb, ha teljesen kiiktatja a mesterséges illatosítókat. Ezzel helyettesítheti: Használhat illóolajokat, de egy csokor friss virág is megteszi.

Etanol

Minden esetben ellenőrizze a háztartási tisztítószerek címkéjét. Különösen padló- és csempetisztító szerekenél, legyen óvatos, ha a monoetanol amint és amint találja. Ezek olyan felületaktív anyagok, amelyeknek az a tulajdonságuk, hogy csökkentik a folyadék felületi feszültségét. Kerülje el, ha nem szeretne légzőszervi problémákat és asztmát kapni. Ezzel helyettesítheti: keverjen el 8 evőkanál ecetet 3 liter forró vízzel egy vödörbe és ezzel mossa fel a padlót.

Imádom a tisztaságot

Takarításmániás vagyok nem tagadom – mondja Cseke Katinka színésznő. – Nálam ez egy feszültséglevezetés. Heti kétszer kisuvickolom a fürdőszobát, mindennap porszívózok. Egyszer voltam egy allergiavizsgálaton és kiderült, hogy porallergiám van, ezért sem baj, ha mindennap feltakarítok. Egy gond van, soha nem húzok gumikesztyűt, így valószínűleg rengeteg kémiai anyaggal érintkezem. De már gondolkodtam rajta, hogy megpróbálom magam rászoktatni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160211_auto_resized.jpg
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714080617
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163356_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejest ugrott a sekély medencébe, most cikkünk nyomán összefogtak Tamásért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155306_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163097_auto_resized.jpg
ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163426_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714080617
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163476_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163165_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153682_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros