A szükség nagy úr szkafanderben is, de van már megoldás!

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) győztest hirdetett legutóbbi programjában, amely az asztronauták öltözékének a fejlesztésére irányult. Az űrverseny ugyan alaposan alábbhagyott az elmúlt évtizedekben, ám így is nagy problémát jelent az űrben tartózkodók bizonyos szükségletének az elvégzése. Az asztronauták akár 10 órát is kénytelenek szkafanderben lenni, és ez idő alatt eddig nem volt megoldva a kisebb, nagyobb dolgok elvégzése.

A NASA programja 30 ezer dolláros (4,2 millió forint) összdíjazással kereste a problémára a megoldást, amely egészséges és biztonságos ürítésre alkalmas akár munka közben is az űrhajósok számára. A 15 ezer dolláros fődíjat végül az amerikai légierő egyik tisztje, Thatcher Cardon nyerte el, aki M-PATS elnevezésű rendszerével forradalmasíthatja az űrvécézést.

„Azonnal azokra a műtétekre gondoltam, amikor egészen kicsi felületen keresztül is képesek bejuttatni valamit a szervezetbe, a laparoszkópia és más, endovaszkuláris technikák ihlették az ötletemet. Ma már ki tudnak cserélni egy szívbillentyűt egy katéteren keresztül, valahogy így kell elképzelni az is, hogyan lehet kijuttatni a végterméket a szkafanderen kívülre” - mondta a program győztese.