Aktuális

A szocik törölték Czeglédyt, de azért kiállnak mellette

Bors

Létrehozva: 2019.11.13.

Az MSZP is elfogadhatónak tartja, hogy DK-s polgármesterek a jogerősen elítélt Czeglédy Csaba cégével kötöttek milliós szerződéseket. Mindeközben kizárták a pártból a hírhedt, korábban jogerősen elítélt ügyvédet. Akinek társait sorra ítélik jogerősen börtönbüntetésre.

Forrás: MTI

– Az ügyvédi munka fontos része a bizalom, ezért érthető, hogy a DK-s polgármesterek nem a szaknévsort ütötték fel, hanem Czeglédy Csabát és cégét bízták meg annak elvégzésével – közölték a Magyar Nemzet megkeresésére a szocia­lista párt elnöksége részéről.

A szocialisták ugyanakkor hasonló ügyekben még véletlenül sem Czeglédy Csaba cégét bízzák meg ezekkel a feladatokkal, már csak azért sem, mert már nem tagja a pártnak. Az elnökségben közölték: büntetőügye miatt Czeglédy már évekkel ezelőtt felfüggesztette tagságát, amit viszont a közelmúltban töröltek, miután egy „rivális listán” szerepelt. Ismert: az MSZP-ben általános érvényű szabály, hogy aki a hivatalos jelölt ellen elindul, azt kizárják. Bár ezt Czeglédy már a 2018-as országgyűlési választáskor megtette, amikor függetlenként az MSZP aspiránsával, Nemény Andrással szemben is indult, rivális listán idén májusban, az EP-választáson szerepelt Gyurcsány Ferencék jelöltjeként.

Rossz üzenet

A Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával kötött DK-s szerződéseket több ellenzéki párt bírálta. Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja kijelentette:

„Rossz üzenetet közvetít, hogy ilyen ügyekben érintett emberre bízzuk az átvilágítást.”

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint nem tartja-e problémásnak, hogy a Momentum Szombathelyen kifejezetten együttműködött Czeglédyvel, Berg Dániel mellébeszélt, szerinte a városban elsősorban Nemény András polgármesterrel ápoltak jó kapcsolatot, Czeglédy indulása a DK döntése volt(.

Az LMP országgyűlési képviselője, Csárdi Antal a Hír TV-ben eközben bejelentette, hogy pártja törvénnyel kényszerítené az önkormányzati vezetőket arra, hogy a Czeglédy Csabáéhoz hasonló múltú emberekkel a települések ne köthessenek szerződést.

Czeglédy a legjobb?

Mint ismeretes a DK-s polgármesterek Erzsébetvárosban és Újbudán is a korábban 6,3 milliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízták meg az önkormányzati cégek átvilágításával.

A VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter ugyancsak megbízik a korábban csalással vádolt Czeglédyben, az RTL Klub műsorában azt mondta:

Nem ismerek olyan ügyvédi irodát, ami ezt a munkát jobban el tudja végezni

Legélesebben a Momentum tiltakozott:

„Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíznak meg önkormányzati cégek átvilágításával.”

A Momentum szerint

„rá kell mutatnunk, hogy Czeglédy Csabát már 2010 előtt is elítélték jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt.”

Évek óta zajlik az újabb eljárás.

A Czeglédy vezette Human Operator Zrt. ügyében készült vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Az eljárás folytatását késlelteti, hogy az eredetileg kijelölt, háromfős bírói tanács két tagja egyéb okra hivatkozva elfogultságot jelentett be és kiszállt a büntetőügyből. Czeglédy társainak ügyében ugyanakkor már születtek jogerős ítéletek.

Jogerős részítéletek

Jogerősen három év, illetve két év hat hónap börtönre ítélt a Szegedi Törvényszék a Human Operator Zrt. ügyében három olyan vádlottat, aki beismerte bűnösségét és a büntetésről az ügyészséggel egyezséget kötött.

A Human Operator Zrt. két generál alvállalkozó közbeiktatásával – amelyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezetet vontak be – jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek. A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem vallották be vagy csak részben, és elmulasztották befizetni. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A bíróság két, iskolaszövetkezetet irányító vádlottat bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondott ki bűnösnek.

A makói férfiak egyaránt két év hat hónap börtönbüntetést kaptak, legfeljebb a szabadságvesztés felének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

Ezen kívül három évre eltiltották őket a gazdasági szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól, továbbá velük szemben 8,8, illetve 2,8 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el.

Egyiküknek egy másik bűncselekmények miatt kiszabott másfél éves börtönbüntetést is le kell töltenie. A vádlottak tevékenységükkel 900, illetve 700 millió forint adó és járulék befizetésének elkerülésében nyújtottak segítséget.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162601_auto_resized.jpg
origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714088411
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159781_auto_resized.jpg
vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163097_auto_resized.jpg
ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714088411
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros