A skálás gyilkos Bene visszatérésétől rettegnek volt szomszédai

Rettegnek a helyiek, hogy szabadulása után Bene László visszaköltözik Seregélyesre. Volt szomszédja imádkozik, hogy többé ne kelljen látnia a gyilkost.
Rettegnek a helyiek, hogy szabadulása után Bene László visszaköltözik Seregélyesre. Volt szomszédja imádkozik, hogy többé ne kelljen látnia a gyilkost.

A Székesfehérvártól tíz kilométerre lévő Fejér megyei települést napok óta egyetlen téma tartja lázban: Bene László 22 év raboskodás után vajon náluk akar-e új életet kezdeni?

– Mindenki fél, és azt hiszem, ez érthető. Félünk tőle, és erre minden okunk megvan. Ez az utolsó hely, ahol hosszabb ideig élt, mielőtt elkapták a rendőrök. Itt minden fűszálat ismer, lehet, hogy úgy gondolkozik, nálunk van a legnagyobb esélye az újrakezdésre. A házat, ahol élt, pár évvel az elfogása után az egyik rokona eladta. A vevők teljesen lerombolták az ingatlant, ma egy szép ház áll a tanyája helyén – meséli egy helybéli férfi.

Mint arról a Bors korábban beszámolt: huszonkét év raboskodás után Bene László kiszabadulhat a börtönből. A 65 éves férfi négy embert ölt meg a társával, Donászi Aladárral. Ők követték el egyebek között a skálás gyilkosságot is.

© © Bors

Bene László háza Seregélyes főutcáján állt. Szomszédja, Erzsi néni jól ismeri a férfit.

– Először László apja költözött ide, aztán egyszer csak megjelent ő is. Az anyukáról soha nem hallottam semmit. Az apuka azt mesélte, hogy Zala megyéből jöttek, de, hogy pontosan honnan, arra nem emlékszem. Az idősebb Bene dolgos ember volt, egész nap a libákkal és a kacsákkal foglalkozott, nem törődött semmi mással. A fia viszont semmit nem csinált, soha nem láttam dolgozni. Mogorva és undok volt mindig, a tekintete pedig ijesztő. Itt csak napközben volt, estére mindig eltűnt. Azt mondta: pesti barátnőjénél tölti az éjszakáit. Biztos akkor követte el ezeket a szörnyűségeket. Egyáltalán nem lepődtem meg, amikor jöttek érte a rendőrök. Rettegek, hogy visszajön, itt élek egyedül túl a nyolcvanon teljesen kiszolgáltatottan – támaszkodik a botjára az idős asszony.

© © Bors / Czerkl Gábor