Aktuális

A párduc és a gorilla is eltűnhet a Földről 2019-ben

R. K., H. R.

Létrehozva: 2019.01.12.

<p>Borzalmas esztendő vár 2019-ben számos állatfajra. Az emberiség féktelen pusztításának köszönhetően több faj is véglegesen eltűnhet a Földről. Számukra sajnos már csak minimális remény mutatkozik a túlélésre.</p>

Talán még most sem gondolunk bele abba, hogy micsoda pusztítást végzünk azzal, hogy évről évre számos állatfaj kihalását okozzuk a káros tevékenységeinkkel. Az erdőirtások, a vadászat és a halászat visszafordíthatatlan károkat okoz rengeteg élőlény populációjának a fennmaradásában. Néhányukat a jövő generációi már csak a tankönyvekből ismerhetik majd.

Keleti síkvidéki gorilla

A világ legnagyobb főemlősének az ideje az emberi pusztító tevékenységnek „köszönhe-tően” vélhetően hamarosan lejár. Egy kifejlett hím példány súlya meghaladja a 225 kilo-grammot, a magassága pedig a két métert is elérheti. Az elmúlt 20 évben 70 százalékkal csökkent a faj populációja.

* * *

Vörös farkas

Bizonyára már 30-nál is kevesebb példány él a vadonban. A „túlélők” Észak-Karolinában tanyáznak, holott egy-két évszázada még egész Amerika-szerte megtalálhatóak voltak. Rokonaik a prérifarkasok és a kihalt óriásfarkasok.

* * *

Északi szélesszájú orrszarvú

Tavaly pusztult el Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja. Már csak két nőstény van életben a faj példányai közül, de hímegyed nélkül reménytelen a populáció helyzete. 1960-ban még kétezer példányra becsülték a vadállományt, de vadon élő példányt utoljára több mint egy évtizede láttak. A reményt a Sudantól vett szaporítóanyag jelentheti, hátha sikerül majd egy szép napon reprodukálni a fajt.

* * *

Kaliforniai barnadelfin

A tenger pandájaként vagy éppen disznódelfinként is emlegetik ezt a fajt. Kizárólag Mexikó partjainál és a Kaliforniai-öbölben él. Mára csak alig több mint fél tucat példány él belőlük, köszönhetően annak, hogy áldozatul esnek a halászhálóknak. A faj megmentéséért Leonardo DiCaprio is kiállt.

* * *

Végveszélyben a vadmacska

Európa-szerte komoly összefogásban próbálják meggátolni a vadmacskák kihalását. A tervek szerint egy helyre, a Skót Felföldre. A faj megmentéséért  „tiszta vérvonalú” vadmacskákat gyűjtenek be. Tavasztól indulhat el a program.

A hazai állomány genetikai keveredése 25–31 százalék között mozog. Ez azt jelenti, hogy ezek a példányok már házimacskákkal keveredtek. Ezzel jobban állunk, mint Skócia, ahol becslések szerint 88 százalékban hibrid macska él a vadonban. Így lehetséges, hogy a skótok tőlünk is kérnek majd vadmacskákat.

– A hazai vadmacskaállomány is erőteljesen hibridizálódott az eddigi genetikai vizsgálatok alapján – mondta a Borsnak dr. Habil Biró Zsolt, a gödöllői Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének egyetemi docense. Magyarországon a szabadon élő populációk az Északi-középhegységben, a Dunántúli-középhegységben, a Mecsekben, a Somogyi-dombságban, illetve a Gemenci ártéri erdőkben találhatók.

* * *

Amuri leopárd

Úgy becsülik, hogy már csak körülbelül 80 párduc élhet belőlük a vadonban, így a világ egyik legritkább macskaféléjévé vált. Ez az orvvadászatnak és az erdőirtásnak köszönhető. A fennmaradásukra azonban reményt adhat, hogy megjelentek a koreai demilitarizált övezetben, ahol a hatóságok védelmében élhetnek.

* * *

Dél-kínai tigris

A világ tigrisei közül a dél-kínai példányok vannak a legnagyobb pácban. 1970 óta nem láttak vadon élő egyedet, és fogságban is mindössze csak 80 él belőlük. Emiatt már egyes szervezetek funkcionálisan kihalttá nyilvánították a fajt. A vesztüket a túlzott vadászat és erdőirtás okozta.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161931_auto_resized.jpg
origo.hu

Kerkez Milos Premier League foci futball kiálltás elpuhulás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714047611
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154686_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161973_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiába a tábla, alig fékeznek a magyar sofőrök – bevetették a kamerás autót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714047611
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156049_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162004_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Új, színes poloska jelent meg Magyarországon: ezt teszik a betolakodók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161481_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra