Aktuális

A kopogtatással nem megy semmire! Mi a jó dinnye titka? Eláruljuk!

Anry Soós Éva

Létrehozva: 2017.07.01.

Forrás: Thinkstock

Hányféle a dinnye?

Van sárga, fekete, ami kerek, görög, ami, hosszúkás, csíkos. Mostanság az utóbbira van nálunk a legnagyobb kereslet. – „A magyar ember azt szereti, ha minél nagyobb a dinnye! Akár tíz kiló feletti!” – mondja Meggyes Milán, akinek  családja Csányban már vagy egy évszázada dinnyét termel. Ő ad most nekünk tippeket a dinnyevásárláshoz.

Vágni lehet, lékelni nem

Ma már nem lehet lékelni – illetve csak ha a kézmosáshoz, fertőtlenítéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak –, de félbe vágni szabad a gyümölcsöt. Aki viszont egy egészet szeretne venni, szánjon időt a választásra. – „Álljanak meg és nézzék a rakást legalább tíz másodpercig, azt fogják észrevenni, ami rossz, a többivel nem lesz gond – mondja a szakértő termelő.

Fontos a szín

A csíkosak közül az a jó, ahol nagy a kontraszt, a fehér szép márványos legyen, a zöldje sötét, és van egy szép sárga folt rajta. Az import dinnyéken nincsen folt, mivel azokat még 75 százalékos állapotban szedik le. Sokszor egy hetet utaznak a kamionban, és ott érnek be. De az ízük sosem lesz olyan édes. 

A friss a finom

A dinnye nem utóérő gyümölcs, a korán leszedett íztelen, kesernyés, a későn szedett pedig kásás, ikrás, fáradt ízű. Ezért érdemes megnézni a növény indájának a végén levő kapaszkodó kacs leszáradt-e és a hajtáson levő serteszőrök is elszáradtak-e. Illetve a frissen szedett szárából egy kis barnás nedű folyik. 

Maggal vagy mag nélkül? 

Van, akit egyszerűen bosszantanak az apró, fekete magok, nem szívesen harapnak rájuk evés közben, mások csak megszokásból filézik ki a görögdinnyét. Ám vannak, akik attól tartanak, hogy esetleg emésztőrendszeri problémát okozhat a magok lenyelése. Valójában bátran megeheti a magot, az emésztőrendszerbe jutva nem okoz semmilyen problémát.

És mos jön a lényeg

A dinnyét ne kopogtassuk, mert fogalmunk sincs, hogy mit kell hallanunk. Bár, ha kongó hangot hallunk, az már biztató jel. Ráadásul ez a hang a mérettől is függ. Fogjuk inkább a kezünkbe alul-felül és nyomjunk rajta egyet. Ha érzünk egy rezgő-reccsenő hangot, az azt jelenti, hogy a dinnye jó és nem szakadt, kásás a húsa. 

Kutatások igazolják

Szegedi kutatók is vizsgálták, hogy működik-e kopogtatós módszer. Ők is arra jutottak, hogy sok minden múlik például a méreten. De mindenképpen a mély, rezgő hang a biztató.

Kell egy karéj kenyér

Még mindig vannak olyan háztartások, ahol – zsigerileg emlékezvén a család egykori szűkös anyagi körülményeire – kenyérrel eszik a hűsítő nyári csemegét. A dietetikusok pedig kifejezetten ezt ajánlják. A dinnye cukortartalma ugyanis nagyon magas, cukorbetegek nem is fogyaszthatják. Így egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel a legegészségesebb, mert az „belassítja” a cukor felszívódását. De fetasajttal, hideg tésztasalátával is nagyon finom

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében