Aktuális

A kinyitott ernyő még veszélyesebb, ha zenét hallgat – Ezeket a hibákat kerülje el gyalogosként!

Bors

Létrehozva: 2020.02.17.

Nem csak az autósoknak kell odafigyelniük az utakon, a gyalogosok is számtalanszor kockára teszik az életüket.

Alig telt el másfél hónap az új évből, és már most kiugróan magas a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma. Idén csak Budapesten kilenc gyalogos vesztette életét az utakon, ebből hat esetben a járókelő volt a hibás. Az ilyen jellegű balesetek elkerülése érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság különféle módokon igyekszik felhívni a gyalogosok figyelmét az ezzel kapcsolatos teendőkre. 

Térfigyelő kamerák felvételeinek segítségével mu­tatták be a szakemberek, hogy milyen hibákat követnek el általában a járókelők.

1.Nézzen körül!

Az első eset, amit Balogh Ádám rendőr alezredes, a BRFK Közlekedésrendészeti Fő­osztályának vezetője említett, egy 20 éves fiú életébe került. Nem nézett körül, mi­előtt elindult. A X. kerületben, a Kőbányai úton a villamos elé lépett, mert nem vette észre az érkező járművet, ami úgy meglökte, hogy a fiatal az úttestre esett, és egy éppen kiforduló kamion már nem tu­dott megállni, áthajtott rajta. A gyalogos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleset elkerülhető lett volna, ha a fiatalember nem a síneken akar átkelni, hanem az erre kijelölt helyen, de legalábbis körbenéz, mielőtt a villamospályára lép.

2.Ha piros, akkor tilos!

A statisztikák szerint a második legtöbb halálos gázolást az okozza, hogy a járókelő a piros lámpa ellenére indul át az úttesten. A szabályosan közlekedő autósnak pedig esélye sincs kitérni az ütközés elől. Ez történt február 6-án késő este, a Róbert Károly körúton, az Árpád híd irányába vezető oldalon is. Egy 42 éves nő bár a zebrán, de a piros jelzés alatt lépett le az úttestre. A szabályosan, megengedett sebességgel közlekedő autó pedig elsodorta.

3.A zebra nem csak egy állat

A rendőrség adatai szerint a legtöbb gyalogoséletet az követeli, hogy nem a zebrán, arra alkalmas helyen próbálnak meg átkelni az úttesten. A február 6-án este kilenc körül történt balesetnek is ez volt a fő oka. A XX. kerületben, a Helsinki úton egy 63 éves nő leszállt a menetrend szerint közlekedő autóbuszról, átmászott a korláton, majd a kocsi takarásában elindult át az úton. A szabályosan érkező autós nem látta a hölgyet, és elütötte. Sajnos a nő sem láthatta a közeledô autót. Minden esetben körültekintően fel kell mérni a forgalmat, inkább várni egy kicsit, hogy alaposan körbe tudjon nézni, mintsem baja essen!

4.Veszélyes a zenehallgatás és a telefonálás

Az elmúlt években egyre több balesetért felelős valamilyen elektronikai eszköz használata séta közben. A fülhallgatón hallgatott hangos zenétől nem hallani a forgalom zaját. Persze sokan pont ezért dugják be a fülüket, ezzel azonban megvonják maguktól egy érzékszervüket. A telefonálás nemcsak az autósok esetében kezdi átvenni a vezető baleseti kockázatot, hanem a gyalogosok körében is. Február 3-án délelőtt például a XIII. kerületben, a Béke utca és a Fiastyúk utca kereszteződésében egy nő vesztette életét emiatt. A zebrához érve telefonált, a rossz idő miatt esernyőt tartott a másik kezében. Nem vette észre, hogy piros a lámpa, csak elindult.

A neki balról érkező autó pedig olyan erővel csapódott neki, hogy már nem lehetett megmenteni az életét.

Jelöletlen autókkal szűrnek

Bár a fent felsorolt esetekben mindig a gyalogosok mulasztottak, amiért az életükkel fizettek, a rendőrség egy másik kampányából az is kiderül, hogy a közlekedésben részt vevő más szereplők sem ártatlanok. A Pofátlan(TAN)ítás nevű rendőrségi akció keretein belül a zsaruk jelöletlen kocsikkal róják az utakat és szűrik ki a szabálytalankodókat. A pár hónapja megkezdett akció alapján kiderült, hogy rengeteg autós hajt át a piroson, ezért gyalogosként jobb, ha kétszer körülnéz még akkor is, ha a jelzőlámpa zöld! Sose lehet tudni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165208_auto_resized.jpg
origo.hu

Szívszorító fotó Azahriah menedzseréről, aki a napokban meghalt, egy újabb zenész búcsúzik - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165792_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166836_auto_resized.jpg
ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166573_auto_resized.png
hirtv.hu

Egyre kevesebben állnak Karácsony Gergely mögött + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714171813
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714171813
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714171813
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714171813
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai