Aktuális

A jövő autói a jelzőlámpákkal is kommunikálni tudnak majd

Bors

Létrehozva: 2019.05.26.

A városban araszoló forgalom borzasztóan idegesítő. Ezzel ellentétben igen jó érzés elcsípni egy zöld hullámot. Sajnos azonban ez túl ritkán történik meg. Az Audi legújabb rendszere viszont az interneten keresztül összekapcsolódik a közlekedési lámpákkal, és a vezetőnek javaslatot ad a menetsebességre a zöld hullám eléréséhez.

Érdekes világ van tehát kibontakozóban a jövő közlekedését illetően. Egyre több alkalommal olvashatunk önvezető autókról, az utasok közreműködése nélkül is helyváltoztatásra képes modellekről, de mindezek még leginkább csak tesztkörülmények közt elérhető szolgáltatások. 

Persze már sok autó képes alapvető önvezető funkciókra, amelyek a nagyközönség számára is elérhetők, elegendő csak a sávtartó vagy parkolási asszisztenssel felszerelt kocsikra gondolni, amelyek saját magukat vezetik, de még igénylik a vezető interaktivitását.

A forgalomszabályozásban is fejlesztenek, hiszen a folyamatos forgalom rövidebb menetidőt, kedvezőbb károsanyag-kibocsátást eredményez. Ezzel kapcsolatban a hosszabb távú tervek egyike, hogy az autók egymást közt kommunikáljanak menet közben, így egy kereszteződésben még akkor is tud majd az egyik autó a másikról, ha vezetőik nem látják egymást, így rengeteg baleset lehet elkerülhető. Ez ugyan még a jövő, de az Audi rendszere már kézzel fogható valóság.

Az Audi elindítja a jármű és környezete között létrejövő Traffic Light Information (közlekedési lámpa információ) szolgáltatását Európában. Júliustól az új modellek összekapcsolódnak az ingolstadti közlekedési lámpákkal, majd 2020-tól ez a kör további európai városokkal bővül. Ettől kezdve az autók jobb eséllyel érhetik el a zöld hullámot a városon belül: a vezetők ugyanis a műszerfalon láthatják a megfelelő sebességet, amely a következő közlekedési lámpa zöld jelzésének eléréséhez szükséges. Ha ez a megengedett sebességhatárokon belül nem lehetséges, akkor a rendszer visszaszámol a következő zöldig. Így a városi közlekedés még kényelmesebbé és hatékonyabbá válhat.

Az Egyesült Államokban az Audi ügyfelei két éve használják a Time-to-Green funkciót. Ez már több mint 5000 kereszteződésben elérhető például Denver, Houston, Las Vegas, Los Angeles, Portland és Washington utcáin. A fővárosban egyedül közel 1000 kereszteződés áll összeköttetésben a Traffic Light Information rendszerével.

A jövőben a jármű és környezete közötti kommunikációt lehetővé tevő technológiák támogatják az önvezető üzemmódot. A város az egyik legösszetettebb környezet az önvezető autók számára. A járműnek ugyanis kezelnie kell a helyzetet, akár esőben és hóban is. Itt a forgalomirányítási rendszerrel való adatcsere kifejezetten fontos lehet. Ennek megfelelően lehetséges lesz, hogy egy kereszteződésben egyedül álldogáló autónak a közlekedési lámpa interaktívan reagálva zöld jelzést biztosítson.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134808_auto_resized.jpg
origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27115_resized.jpg?avcount=1713291911
origo.hu

Kizuhant a kórház harmadik emeletéről egy beteg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134351_auto_resized.jpg
borsonline.hu

12 évente történik ilyen: hatalmas gazdagság vár három csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17129064_auto_resized.png
hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134540_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135570_auto_resized.jpg
vg.hu

Belefojtották a szót Orbán Viktorba Brüsszelben: tele vannak a belga lapok a botránnyal – de fordulat jöhet az ügyben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27127_resized.jpg?avcount=1713291911
origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132168_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez mindent megváltoztat, súlyos döntést hozott Katalin és Vilmos

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17122754_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Megkért, hogy ne hagyjam őt elkallódni" - Hajas László is elismerte az apró nógrádi faluban élő fodrász fiú tehetségét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135555_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mi történt? Balázs Andrea nem jelent meg a Nemzeti Színházban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/FtBFJc8Dms7mbbCoDWlvvoqmcWMj_63I81iJBWhHEUE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I2NzM1YWFhNmFiZTQ3MjI4ZWUzNDM3N2U1YWRhOWEw.jpg
Tragédia

"Csendre és nyugalomra van szükségünk" - Szívszaggató posztban búcsúzott családja a ráckeresztúri repülőbaleset pilótájától

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/vBuKAJglqrtYE5JKhUXNdqvy-IDY6mGzEVuRlQ-w1SM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkZWExOTUyZTM4NTQ0YmM5YThhMzIzYmM2MDk3MjAy.jpg
Botrány

Magyar Péter tüntetését a guruló dollárbotrány egyik cége szervezte