Aktuális

A hízni vágyóknak is szigorú étrendet kell tartaniuk

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.02.20.

Napjaink egyik népbetegségének számít a kóros soványság. Ez az állapot legalább annyi veszéllyel jár, mint az elhízottság, mégis lényegesen kevesebb figyelmet kap.

Forrás: Shutterstock

Betegség, étvágytalanság vagy rossz lelki állapot is előidézheti a kóros soványságot. Ez nem csupán esztétikai problémával jár, hiszen további betegségek kialakulásához is vezethet. Egyrészt a szervezet önmagát kezdi lebontani, gyomorbántalmak alakulhatnak ki, ráadásul a súlyos energiahiány miatt romolhat az ember általános teljesítőképessége.

Abonyi Orsolya dietetikus a Borsnak részletesen beszélt arról, milyen megoldást javasol a hízni vágyóknak, de leszögezte: sokan  azt mondanák, hogy a fék nélküli zabálás segíthet. Az elképzelés nem is állhatna távolabb a valóságtól.

Marhapörkölt juhtúrós sztrapacskával

Kifejezetten beilleszthető étel az egészséges hízókúrába a „marhapörkölt juhtúrós sztrapacskával”, de természetesen salátát is célszerű mellé fogyasztani. Ebben az esetben egyszerre gondoskodunk a fehérjéről, a szénhidrátról, a zsírokról, a rostokról és vitaminokról.

– Egy megfelelő hízókúra keretében azt szeretnénk elérni, hogy a felszaladó kilók ne a kliens fenekén és hasán jelenjenek meg, hanem az izmaiban, aminek érdekében pontosan azokra kell odafigyelni, mint egy fogyókúra során: a fehérje, a szénhidrát és a zsír arányára – jelentette ki a szakértő.

– Általában azt javaslom a hízásra szorulóknak, hogy inkább sokszor egyenek kevesebbet, mint sokat. A megszokott három, vagy inkább öt helyett inkább hét-nyolc étkezésről is beszélhetünk. Fontos, hogy ne a köztudottan hizlaló ételeket válasszák, hanem tartsák szem előtt, hogy a szervezetnek vitaminokra, ásványi anyagokra, rostokra, fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra is szüksége van. Egy étkezési zavar, étvágytalanság esetében is fontos szerepe van a pszichológiának! Sokat számít, hogy miként tálaljuk az ételeket – szögezte le Abonyi Orsolya.

– Egy fogyókúra során, ha kisebb tányérra tesszük az adagot, nagyobbnak tűnik. Ez fordítva is igaz: ha gusztusos, nagy tányérra helyezzük az ételt, ugyanaz a mennyiség kisebbnek fog tűnni. Ha a rakott ételeket kupacolva szervírozzuk, ugyancsak kevesebbnek látszik, ezáltal nagyobb mennyiség is könnyen lecsúszik – magyarázta a táplálkozási tanácsadó és hozzátette, komoly jelentőséggel bír az ételkészítési technológia is.

– A dúsítással azt érjük el, hogy egy adott mennyiségnek magasabb legyen a kalóriatartalma. Ha tejfölt vagy tejszínt is használunk, máris növekszik az étel tápértéke. Ugyanezt érjük el, ha sajtot reszelünk a tetejére – mondta Abonyi.

Érezzük jól magunkat

Cithya Dictator szerint leginkább az számít, hogy mindenki érezze jól magát a bő­rében. – Én többször is megpróbáltam hízni, de azt tapasztaltam, hogy ha kínkeserves kényszerevések árán néhány hét alatt sikerült felszednem néhány kilót, azt a kúra befejezése után hamarosan le is adtam. Ez genetika kérdése, ilyen az alkatom. Ezt hoztam magammal, amikor leszülettem – mondta a Borsnak a képzőművész. – Egy agárból sosem lesz bulldog és a bulldogból sem agár. Nekem is el kell fogadnom a saját testemet. Jelenleg 43 kiló vagyok, de karácsony előtt még kevesebbet nyomtam a mérlegen hárommal. Akkor már aggódott is értem a barátom, ugyanakkor a magasságomhoz képest egyáltalán nem érzem kórosnak a soványságomat – fejezte be Cinthya.

A fent már ismertetett okokból nem jó megoldás a „húst hússal” módszer sem. Ha ugyanis már a hússal jól lakunk, nem marad hely a köretnek és a zöldségeknek. Márpedig ezek arányát az egészség érdekében be kell tartani.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088434_auto_resized.png
origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711670714
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089032_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Pokolian nehéz feladvány: ezt csak az emberek 1 százaléka tudja megoldani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091194_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084803_auto_resized.jpg
vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711670714
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17025426_auto_resized.jpg
astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711670714
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087051_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei