Aktuális

A gyűjtőkéményt is cserélni kell a kazánnal együtt

Zsigmond Viktória

Létrehozva: 2018.11.07.

A társas- és családi házak kazánjai, ha elromlanak, akkor bizony cserélni kell. A jogszabály szerint azonban más is pénzbe kerül.

Forrás: MTI

Életveszélyes lesz

Ha a régi kazán megadja magát, akkor nagy újjáépítés vár az ingatlan lakóira, mivel jogszabály írja elő, hogy ilyenkor a gyűjtőkéményt is fel kell újítani, ha az nem megfelelő. 

– A gyűjtőkémények felújítását csak a nyomvonala által érintett összes lakás összefogásával lehet végrehajtani, így a legfontosabb, hogy a társasházközösség érintett része közösen indítsa el a munkálatot. A kivitelezés megkezdése előtt mindenképpen javasolt úgynevezett előzetes ké­ményseprő-ipari nyilatkozatot rendelni, amely alapján felmérhető, hogy milyen műszaki megoldás segítségével újítható fel, váltható ki az adott gyűjtőkémény – mondta lapunknak Müller Máté, a Főkétüsz fejlesztési és kapcsolattartó igazgatója. Tehát nem elég csak a kazánt vagy a gázzal működő vízmelegítőt kicserélni, ennél sokkal nagyobb beruházásról van szó. Ha ez nem a jogszabályok szerint történik, akkor végső esetben életveszélyessé nyilvánítják a házat, és a gázt is kikapcsolhatják, ha ez valóban veszélyt jelent az ott lakókra. 

Sok idő, sok pénz 

A lakóépületek tulajdonosainak többsége nincs felkészülve egy esetleges kazán-meghibásodásra, pedig ezzel számolni kell a régi eszközöknél. 

– Valamennyi olyan esetben, amikor az égéstermék-elvezetőt felújítják vagy átalakítják, illetve új kéményt alakítanak ki, azt csak pozitív kéményseprő-ipari nyilatkozat birtokában lehet használatba venni. A nyilatkozatot a területileg illetékes kéményseprő-ipari tevékenységet ellátótól kell megrendelni. A műszaki vizsgálatot a szolgáltató a megrendelés leadásától számított 30 napon belül végzi el – magyarázta a Fôkétüsz illetékes igazgatója, majd hozzátette, hogy a kéményseprő-ipari nyilatkozat díja egyedi kémény esetén 10–15 ezer forint között mozog, kéménytől és vizsgálattól függően. A Nemzeti Közművek tájékoztatása szerint a kondenzációs technikához al­kalmazható, új kémény engedélyeztetése, kialakítása, a fűtési, melegvíz- és a gáz­ellátó rendszerek tervezési és kivitelezési – egyes esetekben az átalakítás – költségei mind meghaladják a kazánok vételárát. Egy szakszerűen megtervezett és kivitelezett rendszer becsült költségei elérhetik az egy-másfél  millió forintot is. A tel­-
jes művelet nemritkán négy-hat hónapot is igénybe vesz. 

Hívjon gázast!

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a gyűjtőkéményre is szánni kell pénzt, ha gond van a kazánnal. Sőt a kazán állapotáról sem tudnak sokat. 

– Az első lépés mindenkinek legyen az, hogy kideríti, az a ház, ahol él, érintett-e a dologban, szükséges-e a csere. Kérheti a közös képviselő segítségét is, ha társasházról van szó, hogy megtudja, milyen állapotban vannak a kazánok, mennyit bírnak még. Ehhez szükség van egy megbízható gázszerelőre, aki megvizsgálja a készülékeket. Ha a szakértő szerint probléma áll fenn, nem kell pánikolni, elég, ha tavaszig kihúzzák a lakók, majd megkeresik azt, aki a lehető legszakszerűbben felméri a házat és elvégzi a munkálatokat – figyelmeztetett Illés Zoltán, a Gáziparosok Országos Egyesületének elnöke.

Ingyenes, mégsem kell

Attól függetlenül, hogy fizetni sem kell az évi egy kéményseprésért, mégsem fektetnek nagy hangsúlyt erre az egylakásos családi házak tulajdonosai. Pedig csupán annak kellene utánanézni, hogy ki a helyileg illetékes kéményseprő, aki időpont-egyeztetés után rögtön megy ellenôrizni a készülékeket.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164476_auto_resized.jpg
origo.hu

Ez a legnagyobb gödör, amelyet ember valaha ásott a Földön - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162295_auto_resized.jpg
life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158422_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Olcsó kevert almás sütemény, ami egy óra alatt elkészül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714125910
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164478_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros