Aktuális

A fertőzött iráni diákok ellenálltak az ápolóknak

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.03.08.

Hétre nőtt a hétvégén a magyarországi koronavírus-betegek száma, Olaszországban a hatóságok leállítják a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 11 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.

Látogatási tilalom bevezetését javasolja az operatív törzs a kórházaknak, idősotthonoknak – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón a törzs vezetője. A tegnapi lapzártánkkor hazánkban hét embert fertőzöttként tartottak számon, 67-en vannak karanténban és 362 mintavétel történt. 

Rendőrök a Szent László Kórházban

Szombaton szükség volt rendőri intézkedésekre két iráni személlyel szemben, akik nem akarták önként alávetni magukat a ka­ranténnak. A rendőrök meggyőző ereje miatt azonban bevonultak.

Ezt követően az iráni diákok nem működtek együtt sem az egészségügyi személyzettel a Szent László Kórházban, sem a hatóságokkal, rendőri jelenlétet kellett biztosítani éjszaka, hogy az irániak ne bántalmazzák az ápolókat, és hogy ne hagyják el a kórház területét. Megjelent az idegenrendészeti hatóság is a helyszínen, és közölték, hogy bűncselekményt követnek el, illetve kockáztatják további, jogszerű magyarországi tartózkodásukat.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: azok, akik szándékos magatartásuk miatt megfertőznek valakit, akár súlyos testi sértés miatt is felelhetnek. Abban az esetben, ha haláleset történik, halált okozó testi sértés miatt vonják őket felelősségre.

Szigorúan fellépnek a nyerészkedők ellen

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese közölte, hogy fellépnek azon kereskedők ellen, akik áremeléssel nyerészkedni akarnak a tartós élelmiszerek, kézfertőtlenítők kapcsán. „A kereskedelmi szektorban adottak a folyamatos ellátás feltételei” – tette hozzá.

Menczer Tamás, a KKM államtitkára arról beszélt, hogy a vírus az idősekre veszélyes, meg kell védeni őket. Ezért hozzák meg a szükséges intézkedéseket. „Nem valaki ellen vagy országok ellen lépünk fel, hanem a magyar emberek és a Magyarországon lévő emberek egészsége és biztonsága érdekében” – mondta Menczer.
Menczer közölte: két nap alatt Olaszországban és Iránban több mint ötven százalékkal nőtt a betegek aránya, és Dél-Korában is egyre több a fertőzött. „Senki nem tudja, hogy mit hoz a holnap. Aki külföldre utazik, az bárhol, bármikor karanténba kerülhet. Ezzel mindenkinek számolnia kell” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy a konzuli regisztráció most nagyon fontos annak, aki mégis külföldre utazik.

Az olasz hatóságok korlátozó intézkedéseket rendeltek el Lombardia tartományra és másik 14 megyére – mondta Menczer, aki szerint ez nem újabb karantén, hanem be- és kilépési korlátozás. Vagyis csak nyomós ok­kal lehet elhagyni a települése­ket. A február 23-án Olaszországból hazaérkezett és karanténba helyezett 11 diáklány, két tanáruk és a két buszvezető is ma délelőtt elhagyhatták a László Kórházat. A megfigyelés időtartama alatt mindnyájan panasz- és tünetmentesek voltak, a laboratóriumi vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak.

Délre menekülnek a vírus elől az olaszok

A Borsnak sikerült felvennie a kapcsolatot egy Olaszországban élő magyarral. A tolmácsként dolgozó Tóth Ildikó Milánó közelében tartózkodik, így igencsak sokat megtapasztalhatott a kialakult helyzetről.

– A lakosság egy része betartja, betartaná az óvintézkedéseket, másoknak ez nehézséget okoz. A zárlat bejelentése után, éjfél előtt nagyon sok déli olasz, aki északon dolgozik, a milánói pályaudvarokra sietett, és az utolsó induló intercity vonatokkal délre utazott, ezzel gyakorlatilag megtorpedózták a zárlat értelmét – magyarázta az asszony, aki szerencsésnek mondható, mert két gyermeke már felnőtt. Máskülönben neki is nehézséget okozna eldönteni, mit kezdjen velük, miután Olaszországban elrendelték az iskolák ideiglenes bezárását. A kényszerszünet egyelőre március 15-ig tart, de nem kizárt, hogy az intézkedést meghosszabbítják. Sok család képtelen gondoskodni az iskolások felügyeletéről, ugyanis ezúttal nem szerveznek a nyári szünethez hasonló táborokat, hiszen az iskolazár célja pont az, hogy a diákok ne menjenek közösségbe. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183988_auto_resized.jpg
origo.hu

Verhetetlen Xabi Alonso csapata, közel az El-döntőhöz a Leverkusen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27699_resized.jpg?avcount=1714725022
origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175611_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181114_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183581_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182620_auto_resized.jpg
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27702_resized.jpg?avcount=1714725022
borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714725022
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ZtbEbJz1-drhBEBvJ0t9wyGm0JmBNDwM-2xuXd8iz3w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUxYTUxOGEwMDg4ZTQxMmViNGYwODYwZTU1MjkyN2M0.jpg
Megindító

Együtt lépett színpadra Curtis és a Duchenne-szindrómás Beni

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/VRqql23OjRTVvfQWpcb01yDZ817z3w6b-0PBSKQuxuM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3ZDM3ZjAyY2RkZjQ0N2M5MmQ2MTNmNWFhMjQ5ZTZh.jpg
Exkluzív interjú

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával