A diplomata Péter a brüsszeli robbantások egyik magyar áldozata

A brüsszeli nagykövetség egyik titkára, N. Péter sérült meg a 34 halálos áldozatot követelő brüsszeli robbantásokban. Kórházban ápolják. Rajta kívül még egy magyar sérültről tudni, a reptéren dolgozó nőnek a me­den­cecsontja tört össze.
A brüsszeli nagykövetség egyik titkára, N. Péter sérült meg a 34 halálos áldozatot követelő brüsszeli robbantásokban. Kórházban ápolják. Rajta kívül még egy magyar sérültről tudni, a reptéren dolgozó nőnek a me­den­cecsontja tört össze.

Épp jött volna haza húsvétra

A brüsszeli merénylet egyik magyar sérültje a Bors információja szerint N. Péter. A fiatal szakdiplomata az adatvédelem és az alapjogok területén dolgozott.

Úgy tudjuk, éppen munkába ment, amikor robbantottak a metrón. A harvardi és oxfordi egyetemet is megjárt Péter súlyos sérüléseket szenvedett, repeszek találták el. A férfit azonnal kórházba szállították. Műtétet hajtottak végre rajta, a lépét is ki kellett venni. Információink szerint, mint mindenkit, aki terrorcselekmények közvetlen közelében tartózkodott, Pétert is kihallgatták a rendőrök.

© © AFP-Europress

– Rettentően izgultunk Péterért, mert nagyon sokáig nem kaptunk semmiféle tájékoztatást az állapotáról – mondta a Borsnak izgatottan a férfi egyik barátja. – Még azt sem volt senki hajlandó megerősíteni, hogy ő sérült-e meg. Szerencsére nincs egyedül, ott van vele a felesége is. Egy másik barátunktól tudtam meg, hogy pont a merénylet napján készültek hazajönni húsvétra, és a szülei is nagyon várták Pétert és a feleségét. A megbeszélt időpontban biztos, hogy nem érkeznek meg, de remélem, legalább pár nap múlva Budapesten lesznek – bizakodik a barát.

Egymástól független forrásaink is megerősítették, hogy N. Péter több diplomával és nyelvvizsgával rendelkezik.

Idővonal

8:25 Két öngyilkos merénylő felrobbantja magát a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. 14 ember meghal, 81-en megsérülnek.
8:31 A repteret lezárják.
9:10 A Maelbeek metróállomásra érkező szerelvényen bomba robban az Európai Unió épületeihez közel. Itt húsz áldozatot követel a merénylet, sok sérült válságos állapotban kerül kórházba.
9:27 Lezárják a teljes metróhálózatot.
9:31 Elrendelik a legmagasabb terrorkészültséget Belgiumban.
10:00 Minden tömegközlekedési járatot leállítanak.
11:50 A hatóságok megerősítik: öngyilkos merényletről van szó.
15:00 A belga hatóságok hajtóvadászatot indítanak, két embert elfognak.
16:30 Az Iszlám Állam magára vállalja a brüsszeli merényleteket.

Hős igazgató

Több ember életét mentette meg a metróban Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki egy konferencián vesz részt a belga fővárosban.

– A metrómegállótól száz méterre voltunk, amikor rázkódást éreztünk. Kimentem az épület elé, akkor csapta meg az orromat a lőpor szaga. A metróból ömlött a füst – mesélte a Borsnak Göndöcs, aki azonnal a robbantás helyszínére sietett. – Összeégett, sokkos állapotban lévő emberek jöttek fel. A járókelőket kértem meg, segítsenek a vérző embereken, a közeli szállodából hoztak törülközőket. Harminc embert tudtunk ellátni – nyilatkozta Göndöcs.

Brüsszeli képviselők

A Bors a brüsszeli Európai Parlament épületében érte utol telefonon Szanyi Tibor szocialista EP-képviselőt, aki sok politikustársával együtt ragadt ott a terrortámadás után. Döbbenetről és gyászos hangulatról számolt be, bár a rendőrökkel és katonákkal körbevett parlamentben nem állt le a munka, és nem zárták le az épületet. Azt ajánlották, senki ne lépjen ki az utcára. Szanyi lakása a felrobbantott metróállomástól nem messze van.

© © MTI

Rosszabbul járt az LMP társelnöke, Schiffer András, akinek Budapestről érkező gépe tíz perccel a robbantások után szállt le Brüsszelben. A politikust hosszú órákig a gépen, majd egy han­gárban várakoztatták. Szerencsés volt viszont az MSZP-s Ujhelyi István, aki ezúttal autóval utazott a belga fővárosba repülő helyett, de a kormánypárti képviselők is arról számoltak be a Facebookon, hogy biztonságban vannak.

Szerencsés szemtanú

A Brüsszelben élő Zsoltot a metrórobbantás után értük el. A detonáció előtt szállt le a Maelbeek előtti megállóban.

– Az utánam érkező szerelvény robbanhatott fel. A munkahelyemen azt mondták, nem tudok bemenni az irodába. Hazafelé már gyalog mentem, addigra lezárták a metrót. Láttam a sérülteket, plédekkel takarták be őket – számolt be Zsolt, akit jó ideig senki sem ért el telefonon, annyira le volt terhelve a hálózat.

© © Bors / Vaskó Tamás

Terrorkészültség

A támadásokban 198 ember sérült meg. A belga hatóságok azonnal hajtóvadászatot indítottak a még élő elkövetők és kitervelők után. A támadássorozat négy nappal az után történt, hogy elfogták Salah Abdeslamot, a novemberi párizsi terrortámadások egyik kitervelőjét. A robbantások mögött az Iszlám Állam állhat. Több szemtanú hallotta, amint a merénylők arab nyelven kiabálnak és fegyvereikkel lőnek. (Jegyzetünk itt.)

Terror az Európai Unióban

2004. március, Madrid, 191 halott. Az al-Kaida négy személyvonaton robbantott.
2005. július, London, 56 halott. Brit állampolgárságú muszlim öngyilkos merénylők robbantottak a reggeli csúcsforgalomban a metróban.
2015. január, Párizs, 20 halott. Dzsihádista fegyveresek megtámadták a Charlie Hebdo hetilap szerkesztőségét. Pár nappal később társuk egy kóser üzletben ölt.
2015. november, Párizs, 137 halott. A város több pontján lövöldöztek a terroristák. A támadók többsége felrobbantotta magát.

A diplomata Péter a brüsszeli robbantások egyik magyar áldozata