A dalai lámának szolgált fel Henrik

Afrikát és az Antarktiszt kivéve már szinte mindenhol főztem a világban – mondta a Borsnak Szűcs Henrik. A 35 éves szakács Tendzin Gyacónak, azaz a dalai lámának is készíthe­tett ételt.

– Akkoriban még tanuló voltam, és egyszerűen mázlim volt, hogy éppen én lettem beosztva hozzá, amikor először Magyarországra jött. Mondjuk, inkább csak felszolgáltunk, mert a dalai láma csak természetes alapanyagokat eszik meg. Így leginkább magvakat, aszalt gyümölcsöket. Amikor elindultunk be hozzá, először a testőrével találkoztunk. Kis apró termetű ember, mire kettőt pislogtam, átnézte a szakács ruhám ujját, hátha beledugtam valamit, amit nem lehetne. Persze semmit nem talált, majd megáldott minket. Ekkor léphettünk be a dalai lámához, aki nagyon kedves em­ber, bár be­szélgetni nem volt módunk. Ő is le­tér­deltetett minket és a kezünket a homlokunkhoz emeltük. Egyszerűen éreztem a belőle áradó ener­giát. Ez valahogy elkísért egé­szen mostanáig – emlékezett vissza Henrik.

Tendzin Gyaco ezen a fotón egy indiai iskolában kóstolja az ételt. A dalai láma sokáig vega volt, de orvosa tanácsára ismét elkezdett húst is fogyasztani © AFP

Henrik ma már sikeres vendéglátós. Egy ideje már Németországban él, ahol egy kollégájával úgy döntöttek, különleges szakácskönyvet írnak.

– Nagyon sok országban jártam, hogy megtanuljam, ott mit és hogyan készítenek el. Éppen ezért is gondoltam, egy könyv kevés lenne ennek a tapasztalatnak az összegzésére. Egy trilógiában ma­­radtunk a szerző- társammal. De úgy döntöttünk, el­térünk a hagyományos szakácskönyvek világától és ezúttal egy történetbe öltöztetjük a recepteket. Ez egy varázskönyv lesz. Jó magam Artúr király leszek, a társam nem más, mint Merlin. Több szakács közreműködésével készül, mindenkinek lesz egy saját karaktere. Sőt annyit elárulok, egyikük meg is hal az első könyv végén, de még a szakácsok sem tudják, melyikük karaktere lesz az – mesélte Henrik.

Szinte az egész világot bejárta, és mindenütt főzött is