Aktuális

A Bors utánajárt: ha akarja, továbbra is fizetheti a részletet

Bors

Létrehozva: 2020.03.20.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán élő videóban jelentette be a kormány legsürgetőbb gazdasági intézkedéseit. Ezek között szerepelt az idáig felvett hitelek törlesztésének felfüggesztése és az újonnan felvett hitelek kedvező feltételeinek garantálása.

Ebben a nehéz időszakban a kormánynak gazdasági kérdésekben is súlyos döntéseket kell meghozniuk Magyarország állampolgárainak védelme érdekében. A szerdán bejelentett döntések részletei már aznap éjszaka meg is jelentek a Magyar Közlönyben.

Év végéig nem kötelező fizetni

Talán a legfontosabb rendelet, ami komolyan befolyásolja a lakosság életét, az, hogy a szerdai napig folyósított, vállalkozási és magánhitelek törlesztését 2020. december 31-éig felfüggesztik. De mit jelent ez a valóságban?

– A rendelet értelmében ez a fi­zetési moratórium minden hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik – tudta meg a Bors Hadi Anita pénzügyi szakembertől. – A szerda éjfélig folyósított hiteleknek sem a kamatát, sem a tőketörlesztését, sem pedig a hiteldíját nem kell törleszteni, vagyis semmilyen költséget nem kell befizetni év végéig annak, aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel – magyarázta a pénzügyi szak­ember.

A babaváró hitelekre is vonatkozik

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki kormányinfón arról is beszámolt, hogy a felfüggesztés a babaváró  és a diákhitelekre is vonatkozik. Hozzátette, hogy a babaváró kölcsönnél a tízéves futamidő nem hosszabbodik meg. Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy a végrehajtások felfüggesztéséről is tárgyalások folynak.

Automatikus a rendelet

A fizetési haladékot nem kell kérvényezni, a moratórium csütörtöktől automa­tikusan életbe lépett. Természetesen azok, akik tovább szeretnék törleszteni a hitelüket, és nem szeretnének élni a lehetőséggel, erre minden további nélkül lehetőségük van.

– A kialakult helyzetre való tekintettel interneten vagy telefonon kell jeleznie az ügyfeleknek a törlesztési szándékukat az illetékes bank felé, de az is lehetséges, hogy a törlesztőrészlet elutalása is elegendő lesz a fizetési szándék jelzéséhez. Az ügyfelektől a bankok egyelőre türelmet kérnek, hiszen még most dolgozzák ki a részleteket és a technikai megvalósítást is – mutat rá a szakember.

A szakértő szerint a felfüggesztés a futamidő kitolásával jár, épp ezért nem érinti a későbbiekben a havi törlesztőrészletet és a visszafizetendő összeget sem. A szakember még egy fontos dologra rávilágított.

– Ha valakinek az autólízinghez vagy a lakáshiteléhez vagy egyéb kölcsönéhez csoportos beszedés van beállítva a bankon keresztül, de úgy érzi, szüksége lesz a hitel felfüggesztésére, természetesen a netbankon keresztül ki tudja kapcsolni az állandó utalást – világít rá a szakember.

Kedvezőek lesznek a felvett kölcsönök

Orbán Viktor miniszterelnök egy másik fontos rendelkezésről is beszámolt, mely szerint a tegnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljeshiteldíj-mutatóját, vagyis a THM-et, a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják. Ez a szakemberek szerint annyit jelent, hogy a jövőben felvett hitelek kedvező kamatúak lesznek. Természetesen a hitel felvételében is kérik a szakemberek a lakosság türelmét és a felelős gondolkodást.

* * *

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164686_auto_resized.png
hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165843_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714172712
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714172712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai