Aktuális

A Bors utánajárt - Bizonyító erejű a Facebookra feltöltött videó

B. B. A.

Létrehozva: 2018.07.06.

<p>Forgalommal szemben hajt egy Suzuki az M7-es autópályán ­– ez látható a Facebookra feltöltött videón. Vajon egy ilyen felvétel elég ahhoz, hogy a rendőrség rászálljon az ügyre?</p>

Csak a szerencsén és a szabályosan közlekedő sofőrök lélekjelenlétén múlott, hogy nem végződött tragédiával az érthetetlen malőr az M7-esen Veszprém megye határában. A Facebookra töltötték fel azt a videót, amin egy Suzuki sofőrje az M7-es autópályán a forgalommal szemben megy.  Facebookra. Bernát felvételét már több mint háromszázezren látták. A videó alatti komment­áradatból jól látszik, nehezen tudják magukban tartani véleményüket az autósok. A legtöbben azt írják: az illetékes szervnek ilyenkor illik a tettek mezejére lépni, a videó alapján meg kell keresni az autóst, még ha nem is lett baleset az ámokfutásból.

Van dolga a hatóságnak

Az, hogy valaki eltéved, és így rossz helyen köt ki az úttesten – jelen esetben éppen szemben a forgalommal –, önmagában még nem bűncselekmény. Az viszont már annál inkább, ha valaki esetleg így akar végezni magával. De, ha az előbbi lehetőség áll is fenn, akkor is illik kivizsgálni az ügyet. Hiszen van felvétel. Július elsején lépett hatályba az új büntető eljárási törvény, ami feketén-fehéren kimondja: büntetőeljárás feljelentésre és a hatóság hivatalos észlelésére indítható. Dr. Kamarás Péter jogi szakértő a Borsnak azt mondta, ez a konkrét eset a második kategóriába tartozik, azaz, indulhat eljárás az autóvezető ellen közlekedésbiztonság elleni bűncselekmény miatt, amiért alapesetben három évet lehet kapni.

Ha rendszám van, minden van

– Ha csupán egy fotó készült volna az esetről, jóval nehezebb dolga lenne a rendőrségnek. Önmagában egy kép ugyan elvezethet az elkövetőhöz, de pusztán ennyi nem elég egy büntetőeljárás elindításához – mondja a Borsnak a jogi szakértő. – A videó már jóval egyértelműbb bizonyíték. Ilyen esetben a rendszám könnyen leolvasható, de ha nincs is mozgókép, a térfigyelő kamerák felvéte­lei úgyis elárulják. Ha megvan a rendszám, onnantól  már pikpakk megtalálható a tulajdonos, így fel lehet keresni, számon lehet kérni – magyarázza dr. Kamarás Péter.

Akár börtönbe is kerülhet

Egy ilyen esetben, mint ami az M7-esen történt, akár szabadságvesztéssel is büntethetik a sofőrt, az autóvezetéstől pedig azonnal el is tilthatják – persze az ügy megfelelő kivizsgálása után. Ha szándékosan hajtott fel szemben az autópályára, az­zal bűncselekményt követett el. A magyar jogban egyébként szabad bizonyítás van, így a szakértő határozottan azt mondja: abszolút fel­használható bizonyítéknak az internetre feltöltött videó vagy fotó. Azt viszont alá kell támasztani, hogy a felvétel mikor történt: ha több éve, és az adott ügyhöz semmi köze nincs, akkor nem te­kinthető bizonyítéknak.

Jobb biztosra menni

Attól, mert valaki feltölt egy bűncselekményt igazoló videót vagy fotót a netre, még egyáltalán nem biztos, hogy az eljut a rendőrséghez. A legjobb ilyenkor az, ha az, aki tudomást szerzett egy esetről, jelzi az illetékes rendőrkapitányságon, vagy hívja a 112-t.

Megoldás lehet?

Angliában a napokban indult el egy olyan internetes oldal, amely már közvetlenül a rendőrségre küldi az autós fedélzeti videókat. A cél, hogy ne kelljen külön elküldözgetni a hatóságnak a felvételeket és remélik, ezzel csökkenthető a közúti balesetek száma.

A rendőrség dönt

– Ha a rendőrséghez közvetlenül küldi valaki a fotót, vi­deót, akkor mindig először azt vizsgálják, hogy annak elbírálása a hatáskörükbe tartozik-e. Ha igen, megteszik a szükséges intézkedéseket, alkalmazzák a vonatkozó  jogszabályokban rögzített szankciókat – tájékoztatta a Borsot az ORFK. Ahhoz, hogy elinduljon az eljárás, a feljelentésben benne kell lennie a cselekmény pontos helyének, idejének, az elkövetés körülményeinek leírásának, a bizonyítási eszközt – jelen esetben a videót – meg kell jelölni és csatolni is kell, ha van rá lehetőség.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085637_auto_resized.png
origo.hu

Magyar Péter nyilvánosan gúnyolódott Varga Judit saját bántalmazásáról szóló drámai vallomásán - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711713618
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091237_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076988_auto_resized.png
metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085184_auto_resized.jpg
vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711713618
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711713618
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1p7v0WWIfJgfw3caaqpXtxk0Bg3Byh3ANLOztvyMwWk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjMzA4OWRjZDBjNDQ0ZDY5ODc3ZmMxZTlhODYzNmFj.jpg
Robbanás

Tragédiába fulladt a nagypéntek Budapesten, megrázó részletek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét