96 késszúrás: pszichiáterek felügyelik Vivit

Ne ítélje el a közvélemény a védencét – ezt kéri annak a 14 éves lánynak az ügyvédje, akit azzal gyanúsítanak, hogy 16 éves szerelmével megölték a lány édesanyját.
Ne ítélje el a közvélemény a védencét – ezt kéri annak a 14 éves lánynak az ügyvédje, akit azzal gyanúsítanak, hogy 16 éves szerelmével megölték a lány édesanyját.

Még mindig sok tisztázandó részlet maradt az egész országot megrázó január 25-i anyagyilkossággal kapcsolatban.

– Legalább harminc emberölési ügyem volt már, de ennyire bonyolult és megrázó esetem még nem. Sok minden fog még kiderülni, van, ami pedig talán soha – nyilatkozta a Borsnak Őrlős Gábor, a gyilkossággal gyanúsított 14 éves lány ügyvédje.

Előre kitervelték?

Az ügyben február 10-én helyszíni kihallgatást tartottak, ezen vett részt a lány is. Ezen az ügyvéd szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy védence fizikailag képtelen lett volna elkövetni úgy a gyilkosságot, ahogy az megtörtént. Az eddig kiszivárgott információk szerint Vivien és Laci (nevüket megváltoztattuk) január 25-én, hétfő este Viviék házában követték el a gyilkosságot. Annyi tűnik biztosnak, hogy rengeteg – a hírek szerint 96 – szúrással ölték meg az 58 éves anyát, majd utána a házban aludtak, másnap iskolába mentek.

© Fotó: Bors

Több arra utaló jel is van, hogy a fiatalok tettüket előre kitervelték. A házban lévő kamerákat például kikapcsolták, a bejárati ajtót bezárták és ablakon másztak ki. A gyilkos fegyvert is megpróbálták eltüntetni. A 30 centis kést Laci a táskájában vitte magával az iskolába, amit aztán a szobájában találtak meg később a zsaruk.

Nincs beismerő vallomás

Vivi iskola után hazament, mikor nem tudott bejutni a házba hívta egyik féltestvérét, végül értesítették a rendőrséget. A nyomozók igen hamar rájöhettek, hogy valami nem stimmel, mert minkét fiatalt őrizetbe vették és a legelső pillanattól kezdve a gyilkossággal őket gyanúsítják. Az ügyben eljáró két nyomozót pedig pár nappal később kitüntették.

– Védencem továbbra sem tett beismerő vallomást – mondja Őrlős Gábor ügyvéd, de a rendőri kommunikáció arra utal: komoly bizonyítékaik lehetnek a zsaruknak.

Persze rengeteg részlet nem tisztázott még. Laci édesanyja Judit korábban arról beszélt: fia csak végignézte a gyilkosságot, a lány szúrt. Őrlős Gábor ennek az ellenkezőjét állítja.

– Megértem az édesanya fájdalmát, de rengetek olyan dolgot nyilatkozott, ami köszönő viszonyban sincs a valósággal. Ő egyébként is nagyon keveset tudhat az ügyről, mert hivatalos tájékoztatást nem kap – teszi hozzá az ügyvéd.

Judit állította azt is, hogy a fiatalok a gyilkosság után szexeltek az emeleti szobában. Őrlős erről csak annyit mond: az biztos, hogy a fiatalok szerelmesek voltak egymásba.

– Azt szeretném kérni a közvéleménytől, hogy ne ítéjék el a védencemet előre, ez a bíróság dolga lesz – mondja.

Kamerák a házban

Szintén érdekes szála lehet az ügynek Vivien és az anyja kapcsolata. Mint ismert a lány korábban élsportoló volt, de édesapja 2012-ben meghalt. Ezután összetört, pszichológushoz járt. Az anya kamerákat helyezett el a házban, nem tudni, hogy ez a betörők ellen, vagy lánya megfigyelésére szolgált-e.

– Az anya lánya kapcsolatról is sok új információnk van, de ezekről egyelőre nem beszélhetek – árulja el Őrlős.

Annyi biztos, hogy a fiatalok jelenleg előzetesben ülnek, de nem büntetés-végrehajtási intézetben, hanem javító nevelőintézetben. Lacit Debrecenben, Vivit pedig a fővárosban, a Rákospalotai Leánynevelő Intézetben helyezték el. Ez egy zárt intézmény: külön részlege van az előzetes letartóztatásban lévő fiataloknak. Őrlőstől azt is megtudtuk, hogy kérvényezték Vivi orvosi, pszichiáteri felügyeletét az intézményben, aminek helyt is adtak.