92 évesen lett a net sztárja Marika néni - videó

A YouTube leg­újabb sztárja nem más, mint a 92 éves Kondorné Marika néni. A sárosdi asszony több videón is teljes beleéléssel adja elő Lackfi János kortárs költő verseit.
A YouTube leg­újabb sztárja nem más, mint a 92 éves Kondorné Marika néni. A sárosdi asszony több videón is teljes beleéléssel adja elő Lackfi János kortárs költő verseit.

Hiába a bot és a nehézkes járás, látszik, hogy Kondorné Marika – 92 éve ellenére – lélekben fiatal. Az idős asszony azzal szerzett pár hét leforgása alatt nagy népszerűséget, hogy egy YouTube-ra feltöltött videón teljes átéléssel szavalja a kortárs kötő, Lackfi János verseit. Az asszony videó­ját rengetegen látták, fiatalok és idősek egyaránt szívükbe zárták a koros YouTube-sztárt.

– Mindig is aktív életet éltem, mindig benne voltam mindenben – meséli a Borsnak lelkesen Marika néni. – Már iskolás ko­romban is szavaltam, énekeltem, kórusban megfordultam és szavalóversenyeket is megjártam. Amikor négy éve ebbe az otthonba kerültem, akkor is mindig csinálnom kellett valamit – nevet az asszony.
Marika néni az otthon egyik legaktívabb tagja, ha van szabad ideje, a kórtermekbe jár szórakoztatni az idős vendégeket, akiknek szintén énekel, dalol, szaval.

– Nagyon aktív, nincs olyan, hogy ne csinálna valamit. A testvérem, a szintén itt dolgozó Árpi találta ki, hogy mi lenne, ha szavalna. Az ő kedvenc költője Lackfi, így esett a választás az ő verseire – meséli az otthon egyik szakembere, Miklós Ildikó. A teljes átéléssel szavalt verset feltették a videomegosztóra, ahol rövid idő alatt hatalmas sikert aratott. A videót magához Lackfihoz is eljuttatták, aki sok sikert és további jó egészséget kívánt Marika néninek. Az asszony ezután sem tétlenkedik, természetesen folytatja a verselést.

– Ha van vidámság, akkor annak én is örülök. Csak legyen mit csinálnom, a tétlenséget nem bírom. Szerencsére itt nagyon jók a dolgozók és a remek a társaság, nem unatkozom, szavalok és énekelek!

Edzésben tartja az agyat a vers

Más idős korban a versekkel foglalkozni, mint fiatalon. A tanulás ugyan nehezebb, de a lényeglátás vagy az összefüggések és az értékek felismerése jobb. Minden kreatív tevékenység jó hatással van az agy működésére, ami segít a szellemi frissesség megőrzésében, ami mozgatja a gondolatokat. Lehet ez versírás, -olvasás, vagy -tanulás is. Egy lényeges dolog van, hogy a verselés ne önkínzás legyen, hanem örömszerzés – magyarázta dr. Fehér Gabriella pszichológus.