8000 milliárd Putyin vagyona?

Miből gazdagodott meg ennyire Vlagyimir Putyin orosz államfő? A moszkvai közvélemény egy nemrég megjelent könyv kapcsán most ezen a témán csámcsog.
Miből gazdagodott meg ennyire Vlagyimir Putyin orosz államfő? A moszkvai közvélemény egy nemrég megjelent könyv kapcsán most ezen a témán csámcsog.

Ismét támadások kereszttüzébe került az orosz államfő. A volt miniszterelnök-helyettes, Borisz Nyemcov ugyanis nemrégiben könyvet írt, melyben tényekkel támasztja alá: Vlagyimir Putyin gazdagodása körül valami nem stimmel.

– Az államfő karóragyűjteményének összértéke meghaladja a 22 millió rubelt (150 millió forint). Ez azt jelenti, hogy Putyin az elmúlt hat évben nem evett, nem ivott, nem fizetett számlákat, csak órákra költötte évi 3,7 millió rubeles (26 millió forintos) fizetését – írja az Egy gályarab élete című könyvében Nyemcov.

A nagy port kavaró írás címe egyébként onnan ered, hogy pár éve Putyin így válaszolt egy vagyona felől érdeklődő újságíró kérdésére: – Az utóbbi nyolc évben úgy hajtottam, mint egy gályarab.

A jelenleg az elnök ellen politizáló ellenzéki képviselő alapos kimutatást közöl az időmérőkről. A 11 darabos kollekció legértékesebb példánya egy gyémánt alkatrészekből összerakott, százmillió forintot érő óra, de van egy 13 milliós Patek Philippe-je is.

A történetet ráadásul turbózza is Nyemcov, felsorolva azt, hány autó, repülő, villa és jacht áll még az elnök rendelkezésére. Az orosz közvélemény izgatottan csámcsog tehát azon: vajon mennyi lehet Putyin vagyona, és ezt miből szedte össze? Egyes becslések szerint ez az összeg elérheti a 40 milliárd dollárt, azaz 8000 milliárd forintot…

Mennyi is valójában ennyi pénz?

A magyar államadósság 40 százaléka
300 Cristiano Ronaldo ára l 6000 kilométer autópálya ára
188 Köröshegyi-völgyhíd ára
Tizenkétszer meg lehetne belőle építeni a 4-es metrót