80 milliót kártyázott el Rejtő Jenő

A mai napig rengetegen rajonganak Rejtő Jenőért és műveiért, mégis kevesen tudják, milyen volt valójában. Ahogy Thuróczy Gergely Rejtő-kutató megfogalmazta, híres volt, mégis ismeretlen. Rejtő ráadásul maga is olyan pletykákat terjesztett magáról, amikről kiderült, hazugságok. Kalandosra írta a saját életrajzát Rejtő – pályája elején – azt állította, hogy a francia idegenlégióban szolgált. Onnan úgy szerelt le, hogy szappant evett, amitől annyira megbetegedett, hogy a légió orvosa elbocsátotta.

Eredetileg színésznek készült. Egy jókora lebőgést követően kezdett el írni

– Mai szóhasználattal élve én ezt úgy nevezem, hogy öncelebesítés. Kezdőként csak úgy tudott kitűnni, ha ő maga terjesztett pletykákat magáról – magyarázta Thuróczy a Borsnak.

Thuróczy Gergely kutató

– Senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni az állításait, mivel 190 centi magas volt, izmos, robusztus, marcona ember. Ki mert volna ellentmondani neki? Soha nem járt a légióban Rejtő azt is terjesztette magáról, hogy megjárta Indiát 1927 és 1930 között. Az igazság vi­szont az, hogy ebben az időben Nyugat-Európában élt. Eredetileg a színészmesterséget akarta kitanulni Max Reinhardttól, a kor legnagyobb rendezőjétől, de belebukott. Végül alkalmi munkákból tartotta fenn magát és filléres melegedőkben élt.

Első feleségével, Boros Rózsival és barátaikkal

Másfél évig bírta a házasságot

Az író bármelyik ünnepelt színésznőt megkaphatta volna, mégis gépírónőit vette el. Első felesége, Boros Rózsi öt évvel volt idősebb nála, a holokauszt áldozata lett. Második neje, Gá­bor Magda 101 éves korában hunyt el, 2009-ben. Mindkettejüket elhagyta, másfél évnél tovább egyikkel sem bírta. Szenvedélyes kártyás volt, ötvenezer pengőt – mai értéken 70-80 millió forintot – játszott el.

Tudta?

Két bátyján kívül volt egy húga is, aki há­rom­évesen elhunyt.
Bipoláris zavarban szenvedett. Ugyanaz az ideggyógyász kezelte, mint József Attilát.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc során az egyik óvóhelyen Rejtő-kéziratokkal fűtöttek.
Nagykörút című bulvárlapja egy lapszámot élt meg.