Aktuális

8 tipp, amikkel megúszhatja az otthoni rendetlenséget

Bors

Létrehozva: 2016.10.18.

Forrás: Thinkstock

A zseni átlátja a káoszt – szól a gyakori érv arra, miért néz ki valakinek a lakása úgy, mintha éppen betörők jártak volna ott. Holott Joshua Becker a The More of Less: Finding The Life You Want Under Everything You Own, azaz a Kevesebb több: Lelj rá a vágyott életre a holmijaid alatt című könyve szerint rendet tartani cseppet sem nehéz. Többek közt az ő tippjeiből szemezgettünk.

Síkságra épülnek a hegyek

Az üres asztal, illetve konyhapult csak úgy vonzza az újságokat, a frissen vásárolt szerzeményeket és azok blokkjait, no meg az esetleges aprókat, kulcsokat, s a kezünk ügyébe került apróságokat, amiktől pillanatnyilag szeretnénk megszabadulni. Érdemes végiggondolni, mi hova is való, s aminek esetleg nincs helye a lakásban, annak talán nincs helye a lakásban.

Vendégváró

Néha az ember képtelen rávenni magát arra, hogy rendet rakjon, kitakarítson. Ilyenkor érdemes külső segítséget hívni. Tartsunk vendégséget, az elég ösztönző ahhoz, hogy rászánjuk magunkat a kacatszelektálásra és a lakáscsinosítgatásra.

Mosogatóból szárító

Trükkös találmány a mosogató, amit ha kellőképpen telepakolunk koszos lábosokkal, edényekkel, poharakkal, tányérokkal és evőeszközökkel, annyi helyünk sem marad, hogy elmosogassunk. Ne nézzük szárítónak a mosogatót, s ha este mégis túl fáradtnak érezzük magunkat a szivacsos művelethez, akkor legkésőbb reggeli előtt mosogassunk el. Csapatban pedig még jobban halad a munka: az egyik mosogat, a másik törölget, a harmadik helyre tesz. Ha nem tartunk otthon tízgarnitúrányi evőeszköz-, tányér- és pohárkészletet, akkor a szükség is rákényszerít bennünket a mosogatásra, máskülönben nem lesz miből és mivel ennünk.

Újsághegy

Mindig akad egy-két olyan jó cikk, amit szívesen megmutatnánk másoknak. Ám ezért nem érdemes egy egész újságtornyot megtartani, elég csak az adott oldalt kitépni, lefűzni vagy éppen dossziéba tenni. Rengeteg helyet megtakaríthatunk.

Fullasztó szórólaptenger

Tele a postaláda reklámanyagokkal, amiket minden alkalommal beviszünk a lakásba, hogy majd a kanapéra rogyva figyelmesen átnézegessük és kiválogassuk. Holott egyszerűbb lenne a postaláda mellett, egy oda rendszeresített kuka közelében pár másodperc alatt átfutnunk a szórólapokat, hiszen jelentős részük úgyis egyenesen a szemetesben landol, miért terhelnénk nem kívánt papírtermékekkel az otthonunkat?

Szemétnap

Érdemes olykor szemétnapot tartani, amikor átnézzük a tárcánk, a táskánk, a hűtőnk és gyógy­szeres szekrényünk tartalmát, hogy megszabaduljunk mindattól, ami már nem kell vagy lejárt.

1 perc és nyersz!

Halogatni könnyű, de vajon megéri-e? A legtöbb apróság elintézése nem igényel többet egyetlen percnél. Gondoljunk csak bele: mennyi időbe kerülne, ha a ruhánkat nem a földre vagy a fotelbe dobnánk, hanem a szennyestartóba, a tányért pedig elvinnénk az asztaltól egészen a konyháig, illetve a mosogatóig? Akkor miért nem tesszük?

Helytelenül

Lehet, hogy azért lett alkalmi vállfa a székek háttámlájából, ruhaakasztó a kilincsekből és polc a szekrények tetejéből, mert valójában kinőttük a ruhásszekrényünket? Ennek érdemes utánanézni, s ha valóban így van, jöhet egy alapos, akár egész napos ruhapróbával egybekötött szelektálás. Könnyen lehet ugyanis, hogy mára egyik-másik darab túl kicsi vagy éppen nagy, esetleg mostani szemmel nézve úgy látjuk, kizárt, hogy valaha is visszatérne a divatba. Ha a nélkülözhető darabok még hordhatók, azonnal ajánljuk fel a rászorulóknak.

Csúnyán kihat az emberre a káosz

Benkő Dániel: – Számomra a rend azt jelenti, hogy le tud ülni a nő és jólérzi magát. Mosogatás terén ugyan nem ismerek pardont, mert enni csak tiszta tányérból és étkészlettel lehet, de összességében sokáig vesztésre álltam ezen a téren. Most jött el az idő a változásra, mert rájöttem, hogy ha káoszban élek, attól a fejemben is rendetlenség lesz. Ez pedig elég ok a rendrakásra.

Összeállította: Balajti Péter

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152751_auto_resized.jpg
origo.hu

Újabb leleplezés: A NATO már bevonult Ukrajnába – küszöbön a III. világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27372_resized.jpg?avcount=1713899712
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152291_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156167_auto_resized.jpg
vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141579_auto_resized.png
metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152307_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27361_resized.jpg?avcount=1713899712
origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713899712
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713899712
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156892_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi