Aktuális

8 tipp, ami segít spórolni a mobilinternettel

Balajti Péter

Létrehozva: 2016.07.28.

Az okostelefonok korában könnyedén zsebre vághatjuk a világot, ám olykor még az előfizetéssel járó hatalmas adatcsomagok is rekordidő alatt elfogyhatnak. A Bors utánajárt, miként veszíthetünk tucatszám értékes megabájtokat, akár a tudtunk nélkül is.

Forrás: Thinkstock

1. Drága ingyenesség 

Miért fizetnénk egy mobilalkalmazásért, ha legálisan és ingyen is letölthetjük, nem igaz? Utóbbi esetben egy kis csíkban vagy olykor az egész képernyőn hirdetéseket is kapunk, de az kibírható. Nos, a helyzet az, hogy ezeknek a hirdetéseknek a megjelentetése internetkapcsolatot igényel, így észrevétlenül is komoly adatforgalmat generálhatunk, amely hosszú távon többe kerülhet, mintha megvásároltuk volna a fizetős, teljes és reklámmentes verziót.

2. Mozog a Facebook

Alapapplikáció, hiszen a szlogen szerint aki nincs fent a világ egyik legnagyobb közösségi oldalán, az nem is létezik. Ugyanakkor a képek melletti videomegosztások komoly mobilnetfogyasztást okozhatnak, ha nem korlátozzuk azokat. Az automatikus lejátszást a beállítások között, a videók menüpont alatt kapcsolhatjuk ki, s ugyanitt érdemes – a takarékosság jegyében – a videó alapértelmezett minőségét is HD-ról SD-re állítani.

3. Kevesebb is elég

Apropó, Facebook! Kevesen tudják, hogy létezik az alkalmazásnak egy kistestvére, a Facebook Lite. Ezzel ugyanúgy elérhetjük az ismerőseinket és a megosztott tartalmakat, mint a jól ismert eredeti alkalmazással, ám az alig egy megabájtos mérete lévén könnyen, gyorsan gazdaságosan telepíthető, rá­adásul visszafogottan használja az adatforgalmat, és korlátozott hálózati területeken is megbízhatóan alkalmazható.

4. Képben vagyunk

Szintén a kötelező applikációk sorát gyarapítja a YouTube, amelynek segítségével temérdek videó érhető el, illetve osztható meg. A fejlesztők gőzerővel dolgoznak, és lépést tartanak a technikai fejlődéssel, így ma már brutális képfelbontású, úgynevezett 4K-s videókat is gond nélkül lejátszhatunk a mobilunkra telepített alkalmazás segítségével. Sőt ha nem vagyunk elővigyázatosak és megfeledkezünk a videók minőségének korlátozásáról, akkor a program könnyen a maximumot nyújtja, szabályosan zabálva az adatkeretünket.

5. Nyitva van az aranykapu

Ó, azok az alkalmazásboltok, ahol kedvünkre csemegézhetünk a letölthető applikációk közül, s amelyek maguktól tudják, mikor kell frissíteni egyik vagy másik okostelefon-programunkat, mi több, ezt el is végzik helyettünk! Ha nem vagyunk elég körültekintőek… Ez a kényelmi szolgáltatás ugyanis komolyan megcsapolhatja a mobilnetkeretünket, ha nem állítjuk be, hogy csak ingyenes vagy otthoni wifin keresztül kapcsolódjon a világhálóhoz.

6. Képtelen segítség a böngészőtől

Érdemes megvizsgálni a mobiltelefonokra letölthető vagy gyárilag telepített böngészők beállítási lehetőségeit, azon belül is a sávszélesség-kezelési opció­kat. Van, ahol letilthatjuk a képek megjelenítését, másutt adattömörítéssel csökkenthetjük a mobilnet-forgalmunkat.

7. Töltögessünk!

Számos alkalmazás rendelkezik letölthető adatbázissal, így a tájékozódást segítő Google térképhez vagy a Google fordítóhoz sem kell azonnali mobilnet­kapcsolat. A kívánt városok térképét, illetve nyelvek szótárcsomagjait akkor is letölthetjük, ha ingyenes, vezeték nélküli internetet kínáló helyen tartózkodunk.

8. Kontroll alatt

Ha épp nincs szükségünk a mobilinternetre, kapcsoljuk ki! Így a háttérben dolgozó vagy frissülő programok észrevétlen adathasználatát előzhetjük meg! Az adatforgalom ellenőrzéséhez egyébként is érdemes egy azt figyelő alkalmazást telepíteni, például a díjmentesen le­tölthető 3G WatchDogot, de a három nagy hazai mobilcég mindegyike kínál saját applikációt is erre a célra, amellyel könnyedén áttekinthető, me­lyik alkalmazás mikor és mennyi adatforgalmat igényelt, így szükség esetén finomhangolhatjuk azt. S jó tudni: nemcsak a le-, de a feltöltés is adatforgalmat generál.

Visszaüt a csúcstechnika

A legújabb mobilhálózatok a korábbi technológiánál gyorsabb adatátvitelt biztosítanak, ahogy az okostelefonoknál is komoly fejlesztéseket végeznek. Így egyszerre több alkalmazást képesek gond nélkül kezelni.

Sőt akadnak készülékek, amelyek a jelerősség függvényében automatikusan válthatnak át az ingyenes világháló-elérhetőségről a fizetős mobilnetre. Az applikációk mérete és adatigénye szintén növekszik, ráadásul a játékok nyolcvan százaléka folyamatos internetkapcsolatot igényel.

219 ezres számlát kapott Imre

Nem hitt a szemének a szegedi Bozóki Imre, miután mobilszolgáltatójától a megszokott hatezer helyett annak 36 500-szorosáról, 219 ezer forintról kapott számlát.

A vasutasként flottakedvezménnyel mobilinternetező férfi elismerte, horgászvideókat nézett és töltött le, ám azt maga sem gondolta, hogy, a két gigabájtos kerete helyett majdnem kétszer annyit, 3,5 gigát használt el.

– Méltányosságot kértem a szolgáltatótól, megjegyezve, hogy az általam használt díjcsomag ma már nem is létezik náluk, így 106 ezer forintra mérsékelték a befizetés összegét. Ezután a Délmagyarország című napilaphoz fordultam segítségért, s az ő közbenjárásukra végül 3700 forintot kellett csak befizetnem – árulta el a férfi, aki a történteket követően szolgáltatójánál új csomagra váltott, s egy életre megtanulta, hogy oda kell figyelni a mobilhasználatra, különösen, ha internetezik is az okostelefonjával.

Az eset kapcsán megszólalt az ügyben érintett Magyar Telekom is. – Nem gyakori az adatforgalommal kapcsolatos túllépés, mert az új, korszerű mo­bilnetcsomagok már nem tartalmaznak túlforgalmazási díjat. A túllépést követően csak sebességlassulás érzékelhető. Hozzátették: időnként érdemes tájékozódniuk az ügyfeleknek a szolgáltatónál az esetleges díjcsomagváltozásokról, mert könnyen előfordulhat, hogy az addig használtnál korszerűbbet találhatnak, amire érdemes le­het mielőbb váltani.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713528310
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713528310
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143570_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143358_auto_resized.png
metropol.hu

Benkő László fia megvédte az Omega Testamentumot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143697_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27211_resized.jpg?avcount=1713528310
origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17063274_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713528310
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143524_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fülig érő vigyorral közölte a boldog örömhírt Schobert Lara: összejött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cV_zKLJtUUAr_iyQKgLleOIJLP242xQtyUMr7jzKHzY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RiNTBiYWU1YzZkYjRmMGE5MDg3Yjk3N2YxYjM3OTY2.jpg
béke

Orbán Viktor üzent a magyaroknak: "Csak a béke!"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/-JKg0O5mjMpAgSst6AB5EeypzTRT_q8XzMD_huMzjak/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYTdhZGQ2Zjc2MDRmOGFiMmUzZjRlYmIwM2I0YTRi.jpg
politik

A közelgő európai választásokról tett bejelentéseket Orbán Viktor