8 illemszabály, amit feltétlenül tudnia kell!

Sokszor bizonytalanok vagyunk, mit illik és mit nem a hölgyekkel szemben. Nem tudjuk, ki menjen előre a lépcsőn, vagy éppen kinek kell elsőként kezet nyújtania. Görög Ibolya protokollszakértővel segítünk a tanácstalanoknak!
Sokszor bizonytalanok vagyunk, mit illik és mit nem a hölgyekkel szemben. Nem tudjuk, ki menjen előre a lépcsőn, vagy éppen kinek kell elsőként kezet nyújtania. Görög Ibolya protokollszakértővel segítünk a tanácstalanoknak!

Páros vagy páratlan?

Egyféle virágból 11 szálig páratlant illik adni, afölött viszont párost – tanácsolja Görög Ibolya, aki hangsúlyozza, vegyes csokorra mindez nem áll, ahogy az életkort kifejező virágszálak száma sem számít szentségtörésnek.

Hölgyek előnyben?

Számos bizonytalanságra ad okot a ruhatár, holott a figyelmes gondolkodás itt is a férfi segítségére siet. A cél, hogy megérkezéskor és távozáskor se melegedjen a hölgyre a kabát. Éppen ezért a férfinak előbb a partnerét kell megszabadítani a kinti viselettől, s csak aztán magát, majd az épület elhagyásakor neki kell beöltöznie, s utána felsegítenie partnerére a kabátot.

Ne fordítson hátat!

Murphy szerint mindig a későn jövők ülnek a sor közepén a moziban, a protokoll szaktanácsadó szerint pedig nekik kellene elsők között érkezniük. Vajon popsival vagy hassal forduljunk a már ülők felé? Az etikett szerint az utóbbi a helyes, lévén nem illik a hátsónkat mutogatni senkinek sem.

Lépcsős etikett

Bár a hölgyeket a legtöbb helyen illik a férfiaknak maguk elé engedni, de vannak kivételek. Így például lépcsőn lefelé a férfiaké az elsőbbség, mert ha megcsúszik a nő, akkor megakadályozhatja annak komolyabb esését. Ugyanezen elv szerint lépcsőn fölfelé a hölgy megy elöl. Vendéglőbe is a férfi lép először, hogy felmérje, mennyire biztonságos az adott hely. Kifelé nyíló ajtónál a nyílászárót tartva a férfi előreengedi a nőt, nehéz, illetve befelé nyíló ajtónál – segítő szándékkal – a teremtés koronájáé az elsőbbség.

Illem négy keréken

Ha taxit hív vagy autóval érkezik a férfi, illik kinyitni a kocsiajtót a nőnek, ám ezt sose bentről tegye! A taxiban a hölgyé a sofőrrel átellenes oldal, míg az „anyósülés” az utat fizetőnek fenntartott hely.

A nő választ!

Étteremben az asztal és a hely választása a hölgyé, aki alá illik a kísérőnek betolnia a széket. Ételt is a nő választ, ám szándékát nem a pincérrel, hanem a férfival közli, s majd ő továbbítja a rendelést a felszolgáló felé.

Jobb vagy bal?

Esküvőre menet a vőlegény balján áll a menyasszony, így házasként megfordulva már férje jobbján feszíthet a feleség. Bár tartja magát az elv, hogy a nőnek mindig a férfi jobb oldalán kell haladnia, az illem szerint a férfinak mindig azon az oldalon kell állnia, ahonnan veszély érheti a nőt. Így például, ha a járda jobb oldalán haladnak az autók, akkor a férfinak illik a baljára engednie a hölgyet.

Halló, itt vagyok!

Azért, mert a mobiltelefont a tulajdonosa veszi fel, még illik bemutatkozni. Feltéve, hogy nem ismerjük a hívó felet. A bemutatkozással időt nyerünk és felesleges tiszteletköröket spórolunk meg. Még egy fontos szabály: kerüljük a „gyorsan mondjad, mert mindjárt lemerülök”-frázist. Ilyen esetben inkább ne vegyük fel, hanem hívjuk vissza az illetőt, ha már töltőn a készülék!