Aktuális

7+1 érdekesség Petőfi Sándorról - fia már 20 évesen halni készült

Bors

Létrehozva: 2019.03.15.

Fiatal színésznőt szeretett Szendrey Júlia mellett, fiának pedig még nála is rövidebb élet adatott meg - érdekességek Petőfi Sándorról.

Március 15. kapcsán kinek ne Petőfi Sándor jutna az eszébe elsők közt? A költő alakja mondhatni egybefonódott az 1848-as forradalommal és az azt követő szabadságharccal. Mégis van a kiskőrösi születésű művész életében jó néhány olyan érdekesség, amiről igen kevés szó esik az irodalomórákon. Ezekből válogattunk.

1.Szendrey Júlia mellett más nőnek is csapta a szelet

Nem sokon múlt, hogy Szendrey Júlia helyett ne Prielle Kornéliát emlegessük manapság Petőfi feleségeként. Történt ugyanis, hogy 1846. novemberében Debrecenben összeismerkedett az akkor már igazi sztárnak számító költő és a színésznő Kornélia. A heves vérmérsékletű Petőfire olyan hatást gyakorolt a fiatal nő, hogy szinte azonnal megkérte a kezét - az eljegyzést azonban végül nem követte házasság.

A történet érdekessége, hogy Petőfi szerelme ekkor már Szendrey Júlia volt...

2.Mi köze van Szendreynek Andersen meséihez?

Kevésbé ismert tény, de a nagy dán meseíró, Hans Christian Andersen művei nyomtatásban először Szendrey fordításában jelentek meg. Olyan mesékről beszélünk, mint például A császár új ruhája és A rendíthetetlen ólomkatona.

3.Petőfi fia mindössze 22 évet élt

Petőfi Zoltán életéről igen keveset hallani. Ha lehet azt mondani, élete még tragikusabban alakult, mint híres édesapjának. A fiú - akinek keresztapja Arany János volt, és aki állítólag épp a ’48-as forradalom napján fogant - összesen 21 évet élt. Tüdőbajban hunyt el. Állítólag igen kicsapongó életet folytatott, mondhatni, két végén égette a gyertyát, ami már fiatalon nagyon megviselte a szervezetét.

Zoltán egyébként 19 évesen vándorszínésznek akart felcsapni, de csak kisebb szerepeket kapott, valamint a korabeli beszámolók alapján a próbákat is sokszor átaludta az előző esti mulatozások miatt. Életének tragikus mivoltát mi sem jelzi jobban, mint hogy húszévesen már megírta a saját gyászbeszédét.

4.Petőfi Sándorné vagy Horvát Árpádné?

Szendrey Júlia, Petőfi özvegye 1850. júliusában újra férjhez ment. Férje Horvát Árpád történész és könyvtárvezető lett, akivel két lányuk és két fiuk született, házasságuk azonban egy idő után megromlott, így 1867-ben úgy döntött, elköltözik férjétől. Akkoriban még más idők jártak, mint manapság: egy ilyen döntést nem nézett túl jó szemmel a közvélemény.

Júlia a különköltözést követő évben elhunyt. Temetését édesapja, Szendrey Ignác intézte. Sírjára - annak ellenére, hogy az asszony Horvát Árpád feleségeként halt meg - azt a feliratot vésték: Petőfi Sándorné, Szendrey Júlia, élt 39 évet.

5.Petőfi volt az első, aki a költészetéből meg tudott élni

Petőfi Sándor irodalmi értékei vitathatatlanok - azt azonban kevesen tudják, hogy ő volt az első olyan költő, aki csupán az írásból független egzisztenciát tudott teremteni magának. A korszakban nem volt jellemző, hogy valaki a költészetből el tudja tartani magát - nem hogy a családját is. Petőfinek azonban sikerült. Persze nem azonnal: a korai években ő is rengeteget nélkülözött.

6.Háromnaponta írt egy verset

Petőfi költői karrierje mindössze nyolc évet ölel fel, ennek ellenére rendkívül termékeny költő volt. Mintegy 1000 verset költött (amiből nagyjából 850 maradt fenn) - ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban átlagosan három naponta vetett papírra egy verset. Emellett életét is rendkívül részletesen dokumentálta naplójában - valamint népszerűségének hála mások is alaposan dokumentálták, mikor mi történt a kor sztárköltőjével.

7.Vörösmarty álnévnek hitte

Petőfi második nyomtatásban megjelent versére (Hazámban) már Vörösmarty Mihály is felfigyelt, ugyanakkor azt hitte, valamelyik idősebb, ismert költő álneve lehet a Petőfi Sándor. Ez azért elég sokat elmond a vers kiforrottságáról.

+1.Sokan megzenésítették a verseit

Petőfi műveinek akkora sikere volt, hogy már életében megzenésítették őket. Prielle Kornélia is egy dallá formált Petőfi-verssel vette le a költőt a lábáról, fiatalon pedig a német filozófus, Friedrich Nietzsche is megzenésítette pár versét. Sőt, a Petőfi megzenésítések korunkban is nagy sikernek örvendenek. Ferenczi György például egy egész albumot szentelt neki.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141536_auto_resized.jpg
origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713586810
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145671_auto_resized.png
metropol.hu

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145212_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145007_auto_resized.png
hirtv.hu

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27232_resized.jpg?avcount=1713586810
origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092213_auto_resized.jpg
astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713586810
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713586810
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól