680 grammos baba életét mentették meg Budapesten

A világon is ritkaságszámba menő hőstettet hajtottak végre a dabasi alapítványi mentőorvosok: egy 25 hetes koraszülött baba, Vivien és édesanyja életét mentették meg a hét végén.
A világon is ritkaságszámba menő hőstettet hajtottak végre a dabasi alapítványi mentőorvosok: egy 25 hetes koraszülött baba, Vivien és édesanyja életét mentették meg a hét végén.

A táborfalvai Benyik Brigitta végig veszélyeztetett terhes volt, rendszeresen járt nőgyógyászhoz.

– Múlt hét szombat reggel kimentem a fürdőszobába. Éreztem egy kis görcsöt, majd megindult a szülés. Rögtön mondtam a páromnak, induljunk! Gergő hívta a mentőket. Ekkor már kint volt a köldökzsinór – mesélte kórházi ágyán az édesanya, akinek korábban már született két gyereke.

A helyszínre az alapítványi dabasi mentőorvosi-mentőtiszti kocsi egysége és az örkényi mentők érkeztek elsőként. A kismama elmondása szerint a mentőtiszt végig fogta a köldökzsinórt, hogy ne törjön meg. A budapesti Jahn Ferenc kórházban pedig már bemosakodva várták Brigittáéket az orvosok.

– Még a helyszínről értesítettük a kórházat a mentőszolgálat központi irányításán keresztül, ahonnan átgondolt és gondos szervezéssel értesítették a koraszülöttmentőt, és a műtőt előkészítették. Megérkezésünkkor teljes felkészültséggel vártak minket, több mint tíz szakember állt készen a kismama és a kis magzata fogadására – mondja Zebegnyei Károly, a dabasi alapítványi mentőkocsi egységvezetője. A műtőben sürgősségi császármetszést hajtottak végre, két percen belül a világra is jött Vivien.

– Felsírt, ami, azt mondják, nagyon ritka ilyen koraszülésnél. 25 hetes és egynapos volt a vizsgálatok szerint. 680 grammal és 30 centivel jött a világra. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített. A mentősök például azt mondták: addig el sem mennek, amíg nem lesz kint a pici – teszi hozzá az édesanya. Brigittát tegnap engedték ki a kórházból, a pici november közepéig inkubátorban marad.

21 hét a rekord

A világ legkorábban született gyermeke 2006-ban, 21 hétre jött világra Miamiban. A legkisebb születési súllyal pedig két baba rendelkezik. 270-270 grammal jött világra egy baba 2005-ban a németországi Ulmban és 2011-ben Los Angelesben. 

Mentőalapítvány segít Dabason és környékén

– Dabason és környékén június 1-je óta üzemel mentőorvosi (mentőtiszti) kocsi, a DKMK Nonprofit Kft. keretein belül, az Országos Mentőszolgálattal szoros szakmai együttműködéssel, jó kollegiális viszonyban – mondja a nonprofit társaság ügyvezetője, Talabér János, aki maga is részt vett a mentésben.