5 tipp, hogyan indítson vállalkozást tőke nélkül

Ha szeretne új, saját vállalkozásba fogni, de nincsenek hozzá százezrei, akkor sem reménytelen a helyzet. A készségeit és a képességeit megfelelően használva, akár kevés pénzből is már ma elkezdheti az új életét!

Ha szeretne új, saját vállalkozásba fogni, de nincsenek hozzá százezrei, akkor sem reménytelen a helyzet. A készségeit és a képességeit megfelelően használva, akár kevés pénzből is már ma elkezdheti az új életét!

1. Készítsen valamit saját kezűleg!

Kössön pulóvereket, fűzzön gyöngyöt, süssön tortákat vagy faragjon kisebb lakberendezési tárgyakat! Az alapanyagoknak ugyan van némi költségük, de ma már számos online fórum létezik, ahol a kész portékáját a gyártási költség többszöröséért is eladhatja. Ilyen a meska.hu, az icipici.hu vagy az Etsy.com.

2. Vegyen igénybe díjmentes lehetőségeket!

Nemcsak a termékeit, saját magát is „piacra dobhatja”a világhálón keresztül. Jelentkez­zen bátran olyan adatbázisokba, mint például a magyar nyelvû, komoly látogatottsággal büszkélkedő, több millió kisvállalkozás ál­tal használt, könnyen kezelhetô és áttekinthető Freelancer.hu internetes portál, ahol megtalálhatják az alkalmi munkákat kínáló ügyfelek!

3. Kínáljon szolgáltatásokat!

Számtalan terület létezik, mely nem igényel különösebb szaktudást. Ilyen például a gyermekfelügyelet, a fűnyírás vagy a személyes segítség nyújtása.

Legyen terve, találja ki a saját márkáját, a cég nevét, arculatát, és gondoskodjon róla, hogy a híre eljusson azokhoz, akiknek szüksége lehet a szolgáltatá­saira! Készíthet röplapokat, de az internetes közösségi oldalakon is hirdetheti magát.

4. Árulja mások holmijait!

Ha nem tartja magát elég kreatívnak, legyen mások viszonteladója! Ehhez szüksége lesz egy webáruházra, amelyben nagy segítség a közösségi oldalak által kínált speciális funkció. Ha nem vonzza a technika, garázsvásárokat is rendezhet a saját otthonában. A lényeg, hogy tudja, hol keresse az árut! Turkálókban, antik üzletekben, bolhapiacon és a neten is körülnézhet akár a saját ismerősei eladni kívánt dolgai között.

5. Cseréljenek egymás közt!

Igaz, hogy blogot vagy saját honlapot ma már ingyenesen is indíthat, de szüksége lesz egy internetképes asztali számítógépre vagy laptopra. Van néhány módja annak, hogy ezeket kezdőtőke nélkül beszerezze. Próbáljon barterezni, vagyis ajánljon fel értük valamit. Elvállalhatja a használt elektronikai bolt honlapjának üzemeltetését vagy bébiszitterkedhet a szomszéd régi laptopjáért cserébe.

Sokat ér a kapcsolati tőke

Nem minden a pénz, még az üzleti életben sem! – derül ki Vida Ágnes, a Gazdagmami.hu életre keltőjének gondola­taiból, aki a következőkre hívja fel a Bors olvasóinak figyelmét:

Kapcsolati tőke, azaz ismerősök, üzleti kapcsolatok, bartermegállapodások. Sokan úgy gondolják, nekik ilyen nincs, ám a kapcsolatépítő események, Facebook-csoportok, szakmai események vagy éppen a LinkedIn.com is segíthetnek partnereket találni.

Ügyfélismeret. Vezesse a vásárlói adatait, beszélgessen velük, tudja meg, mire van igényük, mit vásárolnának még, és keresse őket újra meg újra hasznos információkkal és ajánlatokkal! Az elégedett ügyfelek jó véleménye a legjobb reklám!

Szellemi tőke. Szakmai tudás, ötletek, tapasztalatok, a tudás arról, ahogy egy termék elkészül vagy ahogy a vállalkozás a szolgáltatást nyújtja, mindezek nagyon értékesek lehetnek.

Idő. Egy szakmai blog megírása sok idő, de minden egyes bejegyzéssel egyre több látogatója lesz az oldalának, ami hosszú távon értékes lehet. Ráadásul az induló vállalkozások pénz híján sokszor az idejüket fektetik be, s alvállalkozó és asszisztens helyett maguk szórják szét a szórólapjukat és rendezik a papírjaikat.

Mozgósítási tőke. A vállalkozás első éveiben az aktivitás, a kezdeményezőkészség, a gyors mozgás az, ami továbbviszi a vállalkozást és ami pótolja a hiányzó tőkét.