Aktuális

5 tipp a korosabb szakembereknek

Bors

Létrehozva: 2017.08.16.

Bár a hírek munkaerőhiányról szólnak, a középkorú vagy idősebb korosztály számára nem egyszerű az álláskeresés: még állásinterjúra is alig hívják őket. Az alábbi öt tipp segítségével eredményesebben kereshet állást.

Ne csak hirdetésekre pályázzon!

Az legfontosabb cél, hogy minél több állásinterjúra jusson be. A legtöbben kizárólag a nagy állásportálok hirdetéseire pályáznak, pedig sok munkáltató nem hirdeti meg automatikusan az álláslehetőségeit. Érdemes megnézni a cégek saját karrieroldalát, ahol több álláshirdetés van fent. Tehát ha kizárólag hirdetésekre pályázik, akkor csak az álláslehetőségek töredékét célozza meg.

Frissítse a tudását!

Ne egy másik diplomát vagy képzést kezdjen el, hanem frissítse a nyelvtudását és fejlessze a számítógépes ismereteit! Nem kell minden álláshoz perfekt angolul tudni – még ha az álláshirdetések ezt az érzést is keltik. Azonban középkorú szakemberként nyilván javítja az esélyeit, ha a meglévő nyelvtudását felturbózza. Egy pár hónapos tanfolyam is hatalmas fejlődést eredményezhet, és felhozhatja magát arra szintre, ami már éppen elég lesz az állásinterjún. Emellett a számítógépes ismeretek fejlesztése nagyon fontos, hiszen az idősebbekkel szemben éppen az az egyik legfőbb kifogás, hogy a modern technológiával, informatikai rendszerekkel lassabban boldogulnak.

Legyen tisztában az erősségeivel!

Olyan állásokra illetve munkahelyekre pályázzon, ahol tudását biztosan értékelik. A középkorú generáció esetében gyakori hiba, hogy olyan pozíciókra illetve területekre pályáznak, ahol vagy nincs elegendő munkaerő-kereslet vagy nem igazán alkalmasak rá. Nehezítő tényező, hogy valószínűleg több területen is dolgoztak korábban, így nem magától értetődő, hogy merre is menjenek tovább. Vagy az adott terület változott annyit az elmúlt években, hogy hiába jó benne, pályát kell módosítani. Gondolja át alaposan, hogy mire van kereslet a munkaerőpiacon, és melyek az erősségei!

Legyen ütőképes önéletrajza!

Egy felmérés szerint átlagosan 14 állásinterjúra van szükség ahhoz, hogy az álláskeresők 95 százalékos valószínűséggel el tudjanak helyezkedni. Azonban ha nem elég jó az önéletrajza, akkor nem fogják állásinterjúra hívni, még akkor sem, ha alkalmas lenne a feladatra. Nem feltétlenül azért nem hívják be, mert elmúlt 40 vagy 50 éves, hanem mert gyenge a pályázata, és nem mutatja meg elég egyértelműen az előnyeit. Nincs mese, addig csiszolgassa az önéletrajzát és a motivációs levelét, amíg nem kezdik el rendszeresen interjúkra hívni!

Fontosak az ismerősök

De ne csak rájuk építse az álláskeresést! A legtöbb szakember fejében van egy meghatározó tévhit, ami komoly károkat okoz. Ez pedig a következő: Magyarországon csak kapcsolatok útján lehet elhelyezkedni. Az álláskeresők egyik csoportja azzal el is intézi a témát, hogy: De nekem nincsenek kapcsolataim, így megette a fene az egészet, és onnantól kezdve lemondanak egy csomó lehetőségről, és részben saját magukról is. Az álláskeresők másik csoportja – különösen a közép- és felsővezetők – pedig elkezdik mobilizálni a kapcsolatrendszerüket, de az álláskeresés egyéb módjait szinte teljesen jegelik. Így viszont csak havi 1-2 pályázatot küldenek el, ami nagyon kevés.

A jó szakember talál állást

Kerner Róbert (55) üzletkötő: 16 év után hagytam ott az előző munka­helyemet. Három hónapja váltottam, főleg anyagi okokból. Az új cégnél tárt karokkal vártak, mert olyan szaktu­dással rendelkezem. Ha valakinek nincs képesítése, biztosan nehezeb­- ben talál állást.

Cseh Borbála (42) kormánytisztviselő, egészségügyi szakmenedzser: 18 éves korom óta dolgozom, 16 éve ugyanazon a munkahelyen. Nem tartok attól, hogy ne találnék állást, ha megszűnne a mostani, mert olyan a szaktudásom. De én olyan családból jövök, ahol mindenki dolgozik. Ha kellene, diplomával akár szüretelni is elmennék.

Szabó Klára (55) eladó: Vendéglátóiparit végeztem, de a család miatt váltottam hét éve. Szeretnék egy ideje megint váltani, ezért nézegettem az álláskereső portálokat, de semmi olyat nem találtam, ami nekem való lenne. Túl sokat kérnek, túl kevés pénzért. Nem csoda, hogy olyan sokan mennek külföldre. Ha bajba kerülnék, és hirtelen állást kellene találnom, azt hiszem, inkább ismerősök segítségét kérném.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27420_resized.jpg?avcount=1714034411
origo.hu

Fontos beszédet mond Orbán Viktor - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27416_resized.jpg?avcount=1714034411
origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160781_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161016_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A baloldal intézetei össze-vissza mérnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27417_resized.jpg?avcount=1714034411
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal