40 kutyát altattak el Karcagon a lánctörvény miatt

A kutyatartók szidják a törvényt, a kutyások szomszédai átkozzák az állatok gazdáit. Valóságos háború kerekedett egy elhibázott törvényből.
A kutyatartók szidják a törvényt, a kutyások szomszédai átkozzák az állatok gazdáit. Valóságos háború kerekedett egy elhibázott törvényből.

Január elsejétől tilos tartósan láncon tartani a kutyákat. Aki mégis megteszi és rajtakapják, tizenötezer forintos büntetést kaphat.

Mayer Veronika kutyakiképző szerint ellenőrizhetetlen a törvény betartása. Mi az, hogy tartósan? Öt perc, fél óra, egy nap? Ha kijönnek az önkormányzattól és a gazdi azt mondja, most kö­tötte ki a kutyát, mit tudnak tenni? Semmit.

– A láncon tartás témakörét mi javasoltuk jogszabályba foglalni, de nem így – ezt már Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke mondja. – Ma­rika néni és Józsi bácsi a tanyán csengőnek használja a kutyát vagy az értékeit védi vele. Esze ágában sincs képezni, és biztosan nem épít 200-300 ezer forintból kennelt sem az álla­toknak.

A törvénynek – várható volt – épp a kutyák az áldozatai. Karcagon egy hét alatt negyven állatot altattak el, mivel gazdáik nem tudták megoldani a lánc nélküli tartást és nem akarták kockáztatni a pénzbírságot.

Veszélyes helyzet

Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója: – Ott, ahol nincs megfelelő kerítés, veszélyt jelenthet az emberekre a láncon tartás miatt agresszívvé vált állat.

Az áldozat a lánc mellett van

A 77 esztendős Schmalzl Edéné Margót a nyílt utcán támadta meg egy kutya, ha nem sietnek a segítségére, meghal. – Hallottam a törvényről, s én azt mondom, az emberélet védelmében igenis szükség van a láncra.

“Baromság az egész!” - mondják a facebookozók

Kriszta: Három napja nem tudtunk elindulni a gyerekekkel suliba és oviba. A szomszédnak német juhásza van. Jó dolog volt a lánc.

László: Falun a kutya házőrző és nem pi…a­nyaló. A vadabb kutyákat nem állítja meg semmi.

Alexandra: Félek! Kiskoromban engem is támadott meg kutya, és a húgomat is. Neki a mai napig ott a nyom az arcán és a fülén.

Dániel: Népnyúzó kormányunk egyetlen jó döntése hat év alatt.

Krisztina: Én postai kézbesítőként dolgozom, falun. Két hét alatt kétszer támadtak meg. Lassan meg sem próbálom a levelet kézbesíteni.

Palika: Baromság az egész… Elhiszem, hogy azért tartanak a nagyvárosban kutyát, hogy a lakást összeszarja, de faluhelyen nagy szerepe van a házőrzésben.

Zsó: Aki kitalálta ezt a törvényt, az ba…a meg a német dogom!

Önnek is van véleménye erről? Írja meg a lancoskutya@borsonline.hu címre!

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.