Aktuális

40 felett lombikprogrammal sem könnyű szülni

Balajti Péter

Létrehozva: 2017.06.01.

Így működik

A meddő nő szervezetét felkészítik a babavárásra: kezeléssel hormonszintet növelnek és petenagyobbítást végeznek. Ultrahang-ellenőrzés után, altatásban kivesznek néhány petesejtet, melyet az apa spermájával, lombikban egyesítenek. Ha másnapra osztódnak, három-öt nap múlva visszahelyezik a nő méhébe, s felkészítik azt a várandós állapotra. Két hét múlva teszt, és ha pozitív eredményt hoz, elkezdődik a várandósság időszaka. Ha nem, újabb testet-lelket megterhelő próbálkozás következhet.

Jelentősen kitolódott a gyermekvállalási kor, a sztárok példái és a sikeres mesterséges megtermékenyítési eredmények azonban senkinek sem jelenthetnek garanciát.

Felelősség kérdése

Bárány Anna, a Jazzy Rádió műsorvezetője három váláson túl találta meg azt a férfit, akivel 43 évesen gyermeket vállalna, családot alapítana. Nem zavarta a kora, hiszen a nőgyógyásza kijelentette, alkalmas a szülésre. Ám a természetes út nem hozott eredményt. Anna lombikprogramba, s azzal együtt babavállalás negyven felett címmel blogírásba kezdett. Az első, februári beültetése nem hozott sikert, a másodikat pedig a napokban végzik el.

– Azzal, hogy a lombikútra léptem, elengedtem az álmaimat, a februári kudarc pedig még in­kább megtépázott. Ugyanakkor a blogom, amit azért kezdtem el írni, mert ha sikerrel járok, akkor jó példa lehetek, ha pedig nem, akkor megmutathatom, hogy ez is túlélhető, óriási segítség. Vadidegenek tömegétől kapok bátorítást – mondja a rádiós, aki így összegez: – Ha jön a baba, az csodás hír, ha nem, akkor valami olyantól óvott meg az ég, ami nem lenne jó nekem.

Tömegeket érint

Egy friss kimutatás szerint ha­zánkban mintegy 120 ezer párt sújt a meddőség, közülük közel minden második esetben a teremtés koronáinak hibájából hiúsul meg a gyermekáldás. Ugyanakkor az egyik lombikprogramot végző magyarországi intézmény adatai szerint azok a 35 év alatti nők, akik jól reagálnak a gyógyszeres kezelésre, három beavatkozást követően 80 százalékos eséllyel szülhetnek. Azt azonban ők is hangsúlyozzák, 42 éves kor felett a teherbeesés lehetősége erősen korlátozott.

Veszélyes várni

Ha egy nő ­­másfél év után sem esik teherbe, halogatás és további ráérős próbálkozások helyett forduljon szakemberhez – tanácsolja Bárány Anna, aki meglepődve tapasztalta, milyen nagy számban vár lombikbébire a harmincas korosztály, köztük egy párjával négy éve próbálkozó harmincéves is.

– Nem kértem a statisztikákból, nem akartam a számok bűvöletében élni, hiszen nincs értelme, hogy a száraz adatok pozitívan vagy negatívan befolyásoljanak – vélekedik a rádiós.

Támogatással is drága

A magyar állam öt beültetés költségét támogatja, ugyanakkor a konzultációk és vizsgálatok, a gyógyszerek és vitaminok díja az érintetteket terheli. A szűrések és hormonvizsgálatok tízezrekbe, a méhtükrözés 70 ezer forintba is kerülhet. Van, ahol egészségpénztári támogatás nélkül egy – kivizsgálásokat követő – komplett lombikbébi- eljárás 360 ezret kóstál. Anna mintegy 150-200 ezer forintot költött injekciókra és hormonkészítményekre. A sok számjegyű kifizetések ugyanakkor csak lehetőséget biztosítanak, nem jelentenek garanciát a sikerre. A Magyar Idők értesülései szerint a jövőben kibővülhet a lombikprogram állami támogatási rendszere.

Pszichés segítség

Akadnak, akik lelki terhet cipelve képtelenek a szülésre. Volt olyan pár, amely számos eredménytelen kísérlet után a mesterséges megtermékenyítés mellett döntött, majd a nőnél a korábbi sikertelenségek miatti önvádat, s az ezzel járó blokkot feloldotta a megnyugtató konzultáció. Ennek eredményeképpen a kitűzött beültetési időpont előtt, természetes módon esett teherbe.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162495_auto_resized.jpg
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714065611
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158389_auto_resized.jpg
ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162546_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kokaint találtak a népszerű diszkontlánc üzleteiben, gépfegyveres rendőrök szálltak ki a helyszínre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157001_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a szervezőbizottság szégyene lenne" – Áll a bál Párizsban, nagy a baj az olimpia helyszínén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!