Aktuális

40 felett évente menjen el tüdőszűrésre

Bors

Létrehozva: 2019.01.21.

Jövő évben jobban odafigyelek az egészségemre! – fogadjuk meg sokan. Itt az év eleje, irány az orvos!

Egyes betegségekbe, ha nem fedezik fel időben, bele is halhatunk, pedig gyógyítható lett volna. A cukorbetegséget például, főleg, ha tudjuk, hogy a családban valaki már szenved benne, jobb megnézetni, kivizsgálást kérni a háziorvos­tól. A magas vérnyomás is alattomos gyilkos, pedig pár perc alatt ellenőrizhető.

Ha időben észreveszik, akkor akár életmódváltással is kezelhető. – Két ok miatt is indokolt pár vizsgálatot rendszeresen elvégeztetni. Az egyik, ha tudunk arról, hogy va­lamilyen betegségre genetikai adottságunk van. A másik, hogy van néhány általános szűrővizsgálat, amelyek segítségével időben fel lehet fedezni betegségeket, amely életet is menthet – mondta Komáromi Zoltán háziorvos, aki segített a  Bors olvasóinak összegyűjteni a fontosabb szűréseket.

Nőgyógyászati

Világszerte a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a nőknél a méhnyakrák. Az éves méhnyakszűrés minden nőnek ajánlott a szexuális élet megkezdése után, vagy legkésőbb húsz éves kor felett. Oltás (HPV) is van már a kockázatok csökkentésére, ami jelenleg még pénzbe kerül Magyarországon.

A be­adatás­sal azonban nem mindenki ért egyet. Több háziorvos is ellenzi, mert a hatékonyságot bizonyító vizsgálatokat nem végezték el elég nagy számban. A méhnyakrák megelőzésére inkább a rendszeres szűrést és a D-vitamin-fogyasztás szedését javasolják. A szűrések beutaló nélkül is ingyenesek a kórházakban.

Tüdőszűrés

Nem kötelező, de a biztonság kedvéért kétévente érdemes ellátogatni a gondozóba. 40 év felett, vagy olyan munkakörben dolgozók számára, akik többször kerülnek veszélyes anyagok közelébe gyakrabban is. Egyes intézetekben fizetős – pár ezer forint –, míg másokban nem. Érdemes előre tájékozódni a díjakról. 

Fogorvosi vizsgálat

A szakemberek szerint fél­évente érdemes elmenni egy rutinvizsgálatra, de évente még azoknak is ajánlott, akik félnek a fogorvostól.

Az SZTK-ban ingyenes a vizsgálat, de a tömésért már kérhetnek pénzt, ha olyan alapanyagot használnak, amit nem támogat a társadalombiztosítás.

Urológiai vizsgálat

Férfiaknak ajánlott családalapítás előtt ellenőriztetni, hogy minden rendben van-e. 50 év felett viszont már évente fel kell keresni az orvost, mert a hererák és a prosztatarák, ha ha­mar észreveszik, gyógyítható. Beutalóval a vizsgálatok in­gyenesek a kórházakban.

Mammográfia

A nők számára nagyon fontos, fájdalommentes vizsgálat. Gyak­ran már középiskolában is megtanítják, hogyan vizsgálják át magukat a lányok. 35 év alatt, ha nem volt mellrákos megbetegedés a családban, elég a tanult tapintásos vizsgálatot elvégezni. A rendszeres ellenőrzés lényegességét az is jól mutatja, hogy 45 éves kor felett a nők behívót is kapnak. A vizsgálatok beutalóval vagy behívóval ingyenesek. 

Vérkép- és vizeletvizsgálat

A háziorvosok is szokták javasolni, hogy évente egyszer csináltassunk egy általános vérképelemzést és vizeletvizsgálatot. Mivel a háziorvosunk írja a beutalót, tudni fogja, miket kell ellenőriztetni a laborban. Egyes vizsgálatok pénzbe kerülhetnek, még beutalóval is, de erről a doki előre szólni fog.

Mindent egy helyen

Manapság nagy divat a menedzserszűrés. Hogy mit is jelent ez? Magánrendelők, orvosi központok busás összegért, akár több százezer forintért minden átfogó vizsgálatot egyben elvégeznek a páciensen. Leginkább a stresszes életmódból és az irodai munkából adódó betegségeket próbálják kiszűrni. Általában szív- és érrendszeri, mozgásszervi, szájhigiéniai, gyomor- és emésztőszervi vizsgálatokat végeznek. A piacon több ilyen típusú orvosi vizsgálatokat tartalmazó csomag is megtalálható. Előnye, hogy mindent egy helyen, egyszerre el lehet intézni, és az eredményekre sem kell sokat várni.

Vérnyomás és EKG

Ezekhez a vizsgálatokhoz szerencsére nem kell kórházba mennünk. Elég, ha a háziorvosunknál kérünk időpontot, mert ő is elvégezheti.

Melanóma

A doktor szerint évente, inkább tavasszal vagy télen ajánlott felkeresni a bőr­gyógyászt. Viszont ha mi magunk tapasztalunk furcsaságot a testünkön, például elszíneződik egy anyajegy vagy méretre megváltozik, akkor azonnal kérjünk időpontot.

Szemészeti ellenőrzés

Évente ajánlott. Akkor is, ha nincs semmiféle panaszunk. Gyakran hirdetnek az optikák ingyenes vizsgálatot, különféle akciókat, de a társadalombiztosítás is állja a költségeket.

Fotók: Thinkstock

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162743_auto_resized.jpg
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714064423
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162976_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megismétlődött Suhajda tragédiája, 20 év tapasztalattal rendelkező hegymászó vesztette életét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!