5 tipp: az Omega-3 zsírsavak legjobb forrásai

halak
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 04. 12:43
Jobban tesszük, ha ételekből esszük!

Jobban tesszük, ha ételekből esszük!

Ne ragadjunk le a halolaj-kiegészítőknél. Egészségesebb és élvezetesebb is, ha az Omega-3 zsírsavakat ételekből szerezzük be. Lássuk, melyekkel járunk a legjobban.

Sokan próbálgatják ma már az egészséges zsírokkal készült ételeket – jó példa rá az avokádós pirítós vagy az olívaolajos finomságok népszerűsége. A jó zsírok végre kezdenek egyre nagyobb teret nyerni az étkezésben.

Köztük az igen értékes Omega-3 zsírsavak, amely a többszörösen telítetlen zsírok egyik fajtája. A Mayo klinika 32 ezer résztvevővel készült tanulmánya rámutatott: ha több Omega-3 zsírsavat fogyasztunk az ételek sorában, csökkenthetjük a szív- és érrendszeri események – így a szívinfarktus – esélyét, mégpedig 45 százalékkal, sőt mérsékelhetjük a triglicerid-szintet is, 50 százalékkal. Vagyis, kiemelkedő okunk van arra, hogy készítsünk egy lazacot estére.

Az Omega-3 zsírsavak kritikus fontosságúak a szervezet optimális működéséhez. Segítenek sejtmembrán struktúrák kialakításában, különösen az agyban. Egy 2015-ös jelentés, mely több évtizednyi kutatást ölelt fel, az Omega-3 zsírsav potenciális előnyeiről, rámutatott, hogy ha csak néhány falattal is többet adunk ebből a zsírsavból étrendünkhöz, az segít az elme és a memória frissen tartásában – azzal, hogy megelőzi a gyulladást az agyban.

Az Omega-3 zsírsavak legnyilvánvalóbb forrása az ételek közül a hal, ám a halak is máshonnan szerzik be azt: a vízben levő mikroalgából, ahol a zsírsavak maguktól szintetizálódnak.

Az optimális egészség érdekében a 19 év feletti férfiaknak naponta 1,6 gramm Omega-3 zsírsavat kellene enniük, míg a nőknek 1,1 grammot. A terhes és szoptatós anyáknak célszerű ételekből vagy kiegészítőből 1,4 – 1,3 gramm Omega-3 zsírsavat fogyasztaniuk.

A kiegészítők azonban csak segítséget jelentenek, érdemesebb valóban ételekből hozzájutni ezen értékes zsírsavakhoz.

Melyek ezek?

  • Tenyésztett atlanti lazac: 2 gramm Omega-3 zsírsav 85 grammban
  • Szardella, olajban tartósítva és szárítva: 1,8 g Omega-3 zsírsav 85 grammban
  • Atlanti hering: 1,8 g Omega-3 zsírsav 85 grammban
  • Atlanti-makréla: 1,1 g Omega-3 zsírsav 85 grammban
  • Fehér tonhal, olajjal konzerválva és szárítva: 1 gramm Omega-3 zsírsav 85 grammban
  • Fontos hozzátenni, hogy ha óvatosan szeretnénk halat választani, érdemes odafigyelni a higanytartalomra. Azokat ne együk, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák.
  • Halakból a javasolt mennyiség heti 2-3 adag, különösen nőknek és gyerekeknek. A halak legyenek változatosak – tehát ne mindig ugyanazt fogyasszuk.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.