3000 műkincset kölcsön a múzeum

Negyedmilliárd forint értékben kapott kölcsön műkincseket Áder János hivatala a Szépművészeti Múzeumtól. De nem csak az államfőnél lógnak értékes képek a falon.
Negyedmilliárd forint értékben kapott kölcsön műkincseket Áder János hivatala a Szépművészeti Múzeumtól. De nem csak az államfőnél lógnak értékes képek a falon.

Elképesztő mennyiségben adott kölcsön nagy értékű festményeket, antik műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum. Több ezer darabról van szó, amelynek tetemes részét jellemzően ingyen bocsátják állami hivatalok, kormányszervek rendelkezésére – persze szigorú feltételekkel megkötött szerződés alapján. Mint a múzeum érdeklődésünkre elárulta, jelenleg hozzávetőlegesen három­ezer műtárgyat kölcsönöznek. Túlnyomó többségében muzeális és kormányzati szervek falain lóghatnak három, esetenként öt éven át is a becses műalkotások. Mivel a Szépművészeti 2012 óta a Magyar Nemzeti Galériával egyesült, az ő tárlatuk egy része is kölcsönben van.

A Szépművészeti 57 műtárgy bérlését engedte meg Áder János hivatalának

Muzeális tárgyak bérbeadása bevett nemzetközi gyakorlat múzeumok között, de itthon azután lett belőle botrány, hogy kiderült, a Szépművészeti Múzeum tíz, 1600–1700 között ké­szült, csaknem háromszázmilliót érő festményt adott bérbe Jáksó László egyik cégének, havi 15 ezer forintért. Sokan Habony Árpádot sejtették az ügylet mögött. A tanácsadó jó kapcsolatot ápol Baán László múzeumigazgatóval, aki Habony lakodalmára ingyen bocsátotta rendelkezésre a Szépművészetit.

Baán László igazgató. Adott képeket a kormányzatnak is © MTI

Az több hónapos munkát igényelne, ha a Bors kérésére a múzeum mind a háromezer műtárgy jelenlegi otthonát azonosítaná. Ez az oka, hogy titokban maradnak a bérlők.

A megállapodásokat természetesen iktatják, de külön nyilvántartást nem vezet ezekről a múzeum. Ami biztos: a Köztársasági Elnöki Hivatal immár öt éve birtokolhat 57 műtárgyat, ezek összesen 256 milliót érnek. A legértékesebb képek valószínűleg a Tudományos Akadémia épületében lógnak, a 47 alkotás több mint 350 milliót ér. Ha nem hosszabbítják meg, csak ez év végéig. Szerényebb a II. kerületben lévő Központi Statisztikai Hivatal épülete, ott egyetlen kétmilliós műtárgyat bérelnek. Három évre az adatvédelmi hatóság is kölcsön kért kilenc alkotást, 8,8 millióért. A régiségek állapotát egyébként a múzeumok illetékeseinek rendszeresen ellenőrizniük kell.