Aktuális

300 napelemes cseréppel kilőhető a havi áramszámla

Címkék
napelem

H. R.

Létrehozva: 2019.07.10.

Biobeton, növényekkel szigetelt ház, intelligens vezérlés és csupa nap- energia – így néz ki a jövő háza, ami már nincs is annyira elérhetetlen távolságban. És akár 14 nap alatt is felépíthető egy ilyen otthon.

Forrás: Solar Decathlon

Karnyújtásnyira van az eddig csak filmekben látott technológia. Az intelligens házakban a beépített számítógép szenzorok segítségével képes figyelni a kinti időjárást és annak megfelelően kapcsolgatni a lakás fűtését, hűtését, mozgatni a redőnyt, hogy a lehető legkisebb energiabefektetéssel őrizze meg az általunk beállított hőmérsékletet – és a hó végén a lehető legkevesebb legyen a számla is. Az intelligens ház magától tud parancsot adni a mosógépnek, hogy dolgozzon, amíg mi például nyaralni vagyunk. Sok tehetséges fiatal mérnök fejében él kép a jövő tökéletes házáról, kreativitásukat pedig most Szentendrén mérhetik össze, a Solar Decathlon Europe idei nemzetközi innovációs versenyén. Itt két magyar csapat is elindul, komoly esélyekkel: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata, valamint együtt a Miskolci és a Pécsi Egyetem diákjai.

A feladat nem kicsi: 14 nap alatt kell felépíteni egy komplett energiatakarékos házat, ami kihasználja a zöldtechnológiát, a nap energiáját. Megfelelő szigetelést kell találniuk a házak nyári túlmelegedése ellen és az intelligens épületek felügyeleti rendszerét is ki kell alakítaniuk. A magyarok ellenfelei között francia, belga, thaiföldi, román, holland, algériai és spanyol egyetemek vannak. E hét szombatjától pedig bárki megnézheti a bemutatóra készített házakat Szentendrén.

Lejárt a beton ideje

De milyen is pontosan a jövő háza és mikből dolgoznak a versenyző csapatok? Mindenekelőtt beton nélküli. Egy észak-karolinai építész, Ginger Krieg Dosier alkotta meg a biobeton nevű anyagot, ami képes kiváltani a környezeti szempontból igen megterhelő hagyományos betont. A technológia során a homokszemcséket kötik össze, baktériumokkal – ezzel a meglepő technikával négy nap alatt szobahőmérsékleten lehetséges biocementet előállítani. Nagy és energiaigényes kohók nélkül. Dosier téglái kül- és beltéren egyaránt használhatóak az építészetben.

Helyettünk kimos a ház

Az újépítésű társasházakat sok helyen már virtuális személyi asszisztenssel együtt adják át. Nem pusztán riasztóval felszerelt házak ezek, már azt is megadhatjuk, hogy a ház vezérelje a kerti locsolást, a mosást – persze ma már a mosógépek is időzíthetők, de ha hetekre elutazunk, jól jön a központi vezérlés. Ugyancsak jelezni tudja már ébredés után otthonunk, hol van a városban, szokott közlekedési útvonalainkon dugó, merre érdemes kerülnünk, ahogy a kávé is elkészülhet, mire kiérünk a konyhába. Persze a technológia – ha mindezt együtt szeretnénk otthonunkba – itthon jelenleg megfizethetetlen.

Tetőben a sok energia

Itthon már kereskedelmi forgalomban megvásárolható az úgynevezett napelemes beton tetőcserép, ami egy forradalmi technológia. A tető gyakorlatilag itt szó szerint a ház szerves része, hiszen abból kapjuk az energiát. Környezetbarát és biztonságosan járul hozzá az energiatermeléshez. A napelemes, azaz fotovoltaikus rendszer működés közben a napsugárzás energiáját villamos energiává alakítja. Egy tetőhöz nagyjából 200-300 ilyen cserepet kell felhelyezni ahhoz, hogy egy háztartás villamosenergia-szükségletét fedezni lehessen a nap energiájából.

Zöld hűsíti a falakat

A növények nemcsak megtisztítják a levegőt, de jó a szigetelőképességük, és több Celsius-fokkal képesek csökkenteni a hőmérsékletet. Nem utolsósorban a városban élő rovaroknak és az azokkal táplálkozó mada­raknak is kedvez. 

Magyarországon is egyre több helyen találkozni zöld homlokzattal, ami szemet gyönyörködtető szigetelési megoldás, és az építészet egyébként régóta használja. Legegyszerűbb módja a ház falára futónövényeket nö­veszteni. Egyre elterjedtebb megoldás a mohákkal és egyéb zuzmókkal bevonni a függőleges falakat, ahogy a háztetőket is csupa zölddel beültetni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141981_auto_resized.jpg
origo.hu

Hatalmas tengeri szörny vetődött partra Angliában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713487512
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142039_auto_resized.jpg
life.hu

Ő Victoria Beckham ritkán látott húga: Louise-szal akár ikrek is lehetnének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140755_auto_resized.jpg
ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140941_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Akciófilmbe illő jelenetek zajlottak a magyar-ukrán határon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713487512
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713487512
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713487512
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze