Aktuális

30 embert mentett meg, pedig két golyó is érte – ő csak az egyik hőse a Las Vegas-i mészárlásnak

Bors

Létrehozva: 2017.10.03.

Legalább 59-en meghaltak és 527-en megsérültek a vasárnap éjjeli, Las Vegas-i lövöldözésben. A tüzet a 64 éves dollármilliomos Stephen Paddock indította a Mandalay Bay hotel 32. emeletéről a közeli countryfesztivál látogatóira. Az áldozatok száma sajnos még tovább nőhet, de sokakat igazi hősök mentettek meg, saját életüket sem kímélve. Róluk emlékezünk meg ebben a cikkünkben.

Sonny Melton

A 29 éves Heather Melton férje volt a mészárlás egyik első áldozata, felesége szerint megmentette az ő életét. „Megragadta kezemet és elkezdett futni, amikor éreztem, hogy meglőtték a hátán. Szeretném, ha mindenki tudná, milyen kedves, szeretetteljes ember volt is ő, de most alig kapok levegőt.”

A pár egy kórházban dolgozott, Sonny ápoló, Heather ortopéd sebész.

Mike Cronk

A nyugalmazott tanár dacára a záporozó lövéseknek, levette a pólóját, hogy elszorítsa barátja, Ron ereit, akit három lövés ért a mellkasán. A fesztiválon a 48. születésnapját ünnepelte Cronk. „Elvittük a színpad alá, egy másik csodálatos nő jött, és nyomta az artériáját. Egy csomó önzetlen ember volt ott, akik ottmaradtak az emberekkel” – nyilatkozta a tanár az ABC12-nak. „Nem vagyok hős, de van egy csomó hős odakint”.

Kurt Fowler

A szolgálaton kívüli tűzoltó is saját felségét védte, ráfeküdt, hogy takarja, mikor a jobb bokáját lövés érte. Barátai Facebook-bejegyzései alapján a sípcsontja és a fibulája is eltört. Azóta sikeres műtéten esett át, de legalább egy év kell a teljes felépüléséhez mire visszamehet dolgozni.

Mark McCurdy

A Los Angeles-i tűzoltókapitány feleségével, Kellyvel és annak testvérével, Jessivel volt a fesztiválon. Jessit egy golyó eltalálta, Marknak sikerült őt elvinni a hotelszobájukba. A tűzoltó ezután még visszament, hogy tud-e segíteni valamiben, majd hívta a mentőket Jessihez.

Mike Brown és Steve Keys

Az előbb említett feleség, Kelly unokatestvére, Mike Brown is ott volt a koncerten, ő egy másik férfin, Steve Keysen segített, akinek a mellkasától a hasáig sebek voltak. Steve akkor sérült meg, amikor éppen újraélesztett egy nőt.

Taylor Winston és Jenn Lewis

A két barát egy kerítésen segítette át az embereket, mikor direkt rájuk célozta. Aztán sikerült szétszakítaniuk a kerítést, ami mögött egy üres teherautót találtak, benne a kulcsokkal. Taylor így emlékezett vissza a Daily Beastnek: „Jenn és én szerencsére találtunk egy teherautót a kulcsaival együtt, és elkezdtük elszállítani a kórházba azokat a sérülteket, akiknek a legnagyobb szüksége volt rá.Tettünk néhány kört, igyekeztünk minden tőlünk telhetőt megtenni, míg több mentő nem érkezett.”

Összesen 24 embert szállítottak kórházba. Útközben sikerült leinteniük egy rendőrautót, aki szirénázva ment előttük, így gyorsabban eljutottak a céljukig.

Jonathan Smith

A 30 éves férfi a testvére 43. születésnapja miatt volt a fesztiválon. A lövöldözés közben elszakadt a családjától, ezért megpróbált egy csoport embernek segíteni, hogy eljussanak a rendőrök mögé. Azt ordította: „Aktív lövész, aktív lövész! Futnunk kell!” Aztán megragadta az embereket, és egy mozgáskorlátozott parkoló felé vitte őket.

Mintegy 30 embernek segített, de miközben felállt, hogy segítsen néhány fiatal lánynak, akik nem tudtak teljesen elbújni, egy golyó eltalálta Jonathan nyakát.

Eltört a kulcscsontja, elrepedt egy bordája és bevérzett a tüdeje. Sokan hősnek kiáltották ki a fiatalt, de ő nem gondol így magára: „Remélem más is van, aki ezt megtette volna értem. Senki sem érdemli meg, hogy meghaljon egy country fesztiválon.”

Carly Krygier

„Mikor meghallottuk az első lövéseket, azt hittük, tűzijáték. Mindenkinek kellett pár másodperc, mire rájöttek, mi történik. Szóval leraktam a babámat a földre, és ráhajoltam” – mesélte Carly a CNN-nek. Amikor szüneteltek a lövések Carly fogta a csecsemőjét és berohant egy közeli hotelbe.

Lindsay Padgett és Mike Jay

A jegyespár a saját autójával mentett ki öt sérültet és még öt embert, akik vigyáztak a sérültekre. Félútion jött szembe velük egy mentő, ahol átadták a sérülteket. Az egyikről, akit a hátán ért a sérülés, meghalt addigra.

Az amerikaiak, úgy általában

Több száz méteres sorok állnak a Szövetségi Vérrellátó előtt Las Vegasban, hogy vérüket ajánlják frl a sérülteknek. Rengeteg ételt, italt vittek a Nevadai Egyetem kampuszának területére felajánlók.

A GoFundMe-n egy gyűjtést is szerveztek helyi politikusok, 3,5 millió dollárt próbálnak összeszedni adományokból az áldozatoknak és családtagjaiknak. Ezt segítik olyan sztárok is mint Mike Tyson, Kid Rock vagy (a 2020-ban Las Vegasba költöző) Oakland Raiders amerikai foci-csapat is. Utóbbi 50 ezer dollárt adományozott.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160806_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország a front több pontján előretört, Ukrajna katonai toborzást indított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164478_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158452_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„34 évesen rákot diagnosztizáltak nálam, mert figyelmen kívül hagytam egy kínos tünetet”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164010_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155306_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kerényi Miklós Máté megtörte a csendet: ezért távozik valójában az Operettszínháztól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163977_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Romantika a fellegekben - A pilóta az utasok előtt kérte meg a légiutas-kísérő kezét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714126512
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164594_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Jó hír az autósoknak, már mai naptól él a változás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívszorító: II. Erzsébet királynő megtagadta Harry herceg utolsó kívánságát

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros