3 milliós tandíjat fizet Gyurcsány fia Milánóban

Európa egyik legjobb közgazdasági egyetemén tanul Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök fia, a 19 éves Tamás. A tandíj és a kollégium nagyon drága, de a politikus nem szégyelli, hogy ennyit költhet a gyerekére.
Európa egyik legjobb közgazdasági egyetemén tanul Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök fia, a 19 éves Tamás. A tandíj és a kollégium nagyon drága, de a politikus nem szégyelli, hogy ennyit költhet a gyerekére.

Az észak-olaszországi Milánóban lévő Bocconi Egyetemet a kontinentális – azaz Nagy-Britannián kívüli – Európa legjobb közgazdasági-üzleti egyetemeként tartják nyilván, csak a brit Oxford, Cambridge és egy londoni intézmény előzi meg a szakmai rangsorban. Idén szeptembertől itt kezdte el a három­éves, angol nyelvű alapképzést közgazdasági szakon Gyurcsány Ferenc fia, Tamás.

A Bocconi Egyetem bejárata © Reuters

A volt kormányfő a Borsnak elmondta: Tamás egy évig járt gimnáziumba az Egyesült Államokban, ami után azt mondta, hogy nem akar többet angolszász országban tanulni. Így jött a képbe a Bocconi, ahová egy rendkívül nehéz és bonyolult felvételi eljárás után jutott be a fiú. A milánói elitegyetem azonban nincs ingyen, sőt nagyon is megkérik az árát.

Gyurcsány elárulta: évente mintegy hárommillió forint Tamás tandíja. Ráadásul a kollégium is drága, több mint egymillió forintba kerül évente. Tamás egy kétszobás apartmanban él, szomszédja egy olasz egyetemista.

Tamás édesapjával. A volt kormányfő tudja, választói egy részét kiakasztja a tetemes tandíj összege

– A választóim egy része nyilván nem lesz boldog ettől a hírtől. Nem szégyellem, hogy erre tudok költeni. Ha valamire költhet az ember, akkor költsön a gyerekeire, amennyit csak képes – mondta a politikus. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Ráhel is tetemes összeget fordított tanulmányaira, állítása szerint ezt férjével közösen finanszírozták. A svájci magánegyetem egyéves turisztikai mesterképzéséért 15 millió forintos tandíjat kér hallgatóitól – írta meg februárban a Népszava.

Ha Gyurcsány Tamás is három év után továbbtanul Milánóban a kétéves mesterképzésen, akkor 14 milliót kell majd befizetnie.

– A Bocconin a legtöbben az alapképzés után elmennek dolgozni egy nemzetközi céghez egy-két esztendőt, csak utána folytatják az egyetemet – tette hozzá a volt kormányfő. Gyurcsány szerint Tamás és a többi gyereke is Magyarországon képzeli el a jövőjét a külföldi tanulmányok után. Addig is mindennap beszélnek Skype-on Tamással, Milánó pedig csak másfél órás repülőútra van.