Aktuális

3 év fegyházat kapott a katona a görbe estéért

Címkék
börtön

R. K.

Létrehozva: 2019.03.21.

Tűzzel-vassal irtották a frissen hatalomra jutó kommunisták az alkoholfogyasztást. Az 1919-es szesztilalom akkora ellenállást váltott ki, hogy egy évig sem maradt érvényben.

Kapualjban árulták

Teljes körű szesztilalmat rendelt el a Tanácsköztársaság 1919-ben, már hatalomra kerülése napján – éppen ma 100 éve –, második intézkedéseként. A világon akkor elsőként tiltották be az alkohol fogyasztását – az amerikai szesztilalom előtt egy évvel, jóval szigorúbb törvényként. A kommunisták a gazdagok rossz szokásának ál­lították be az al­koholivást. Aki italt árult, elkobozták a boltját és 50 ezer koroná­ra büntet-­ték, aki pe­dig csak fo­gyasz­tott, arra 10 ezer korona bírság és fegyház várt.

Persze ha­talmas ellenállás alakult ki az intézkedéssel szemben. Az éttermek képtelenek voltak kizárólag az ételekből kitermelni a bevételüket. Rá­adásul már este 9-kor zárniuk kellett, így a színházból és egyéb helyekről érkező vendégekre nem számíthattak. 

Mivel a fű­szeresek palac­ko­zott formában árulhattak például rumot, fellendült a zugkereskedelem: az üvegeket elkezdték illegálisan árulni a kapualjakban. A vendéglő­sök is próbáltak cselhez folya­mod­ni: például borlevesként tá­lal­ták a forralt bort, de előfor­­-dult, hogy teáskannában tet-ték az asztalra. Az állami nyo­mo­zóegység azonban résen volt, és hamar lecsapott a zug­ivók­ra.

Engedik és tiltják

Az össznépi ellenállást látva a kommunista hatalomnak nem volt más lehetősége, minthogy enyhítsen a szigoron. 1919. no­vember elején Kun Béla, a Ta­nácsköztársaság tényleges ve­zetője – hivatalosan külügyi és hadügyi népbiztos – úgy döntött, vacsorák során felszolgálhatnak a vendéglősök fejenként három deci bort vagy pedig egy üveg sört. Az enyhítés azonban pontosan ellentétes hatást váltott ki azzal, mint amire számítani lehetett: a vendéglátósokat nem érdekelte az enyhítés, korlátlan mennyiségben kezdték árulni az italokat. Az utcákat ellepték a részegek, ismét teljes tilalom következett, de a rendelet csak hat napot élt: november 22-ével ugyanis újra árulhattak rumot a szatócsok. Ettől még a vendéglátósokra bosszú várt, ők nem árulhattak semmit.

Börtön járt a piálásért

A zéró tolerancia és a rendszeres bírságolás óriási népharagot váltott ki. A fogyasztást persze nem tudta visszatartani. 1919 májusában egy csepeli honvédtiszt megszökött a laktanyájából és szerzett magának italt.

Capone is alkoholban utazott

Amerikában 1920. január 16-ától lépett életbe az az alkotmánymódosítás, amely kimondta: az egész ország területén tilos az alkohol előállítása és forgalmazása, igaz, csak a 0,5 százalékosnál erősebb italok esetében. Ennek gazdasági okai is voltak, sok munkás ugyanis rendszeresen fogyasztott alkoholt, így kevésbé voltak munkaképesek. A tiltás azonban a magyar példához hasonlóan csak fellendítette a feketekereskedelmet, hiába próbálták ellenőrizni. A fogyasztást ellenben nem büntették. A tiltás egészen sokáig tartott, 1933. december 5-éig. Ez tette gazdaggá a hírhedt amerikai gengsztert, Al Caponét, aki a bandáival számos zugfőzdét üzemeltetett, és illegálisan árulta a tömény szeszeket.

Alaposan berúgott, a statáriális bíróság pedig már napok múlva elítélte önkényes eltávozás és az alkoholtilalom megsértése miatt. Három év fegyházat kapott.  A kommunisták ezúttal is kompromisszumokra kényszerültek: előbb a betegek számára, orvosi rendelvényre engedélyezték kis mennyiségű alkohol fogyasztását, majd júliusban már minden dolgozó megihatott napi fél liter bort. A szeszkorlátozás végül a kommunista kormányzat augusztus elsejei bukása után szűnt meg. A 100 évvel ezelőtti alkoholtilalom összesen egy évet sem maradt érvényben, a teljes tiltás pedig alig négy hónapot élt meg.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27390_resized.jpg?avcount=1713992710
origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1713992710
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157935_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152180_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27396_resized.jpg?avcount=1713992710
origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160030_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében