Aktuális

2500 madáron segít évente a Márton család

Bors

Létrehozva: 2016.06.07.

Zsongó madársereg, tenyészkalitkákban, röpdékben csodálatos és színpompás egzotikus madarak, a kertben sétálgató gólya, fürdőző hattyúk, a házba is bejáró, tottyogó tollasok fogadják azt, aki belép Mártonékhoz. A csaláf  különleges madarak tenyésztésével és vadmadár-mentéssel foglalkozik:

– Világ életemben állatbolond voltam, szüleim mesélték, hogy pici gyerekként az első mondatom az volt, hogy „elrepült a madárom” – mondja a Borsnak Márton András.

– Sok egzotikus kisállatunk volt, de ebből a madárszenvedély volt a legerősebb, tenyészteni kezdtünk, és hat éven belül világbajnokok lettünk 2014-ben az C.O.M. - Ornitológiai Világszövetség által rendezett világbajnokságon, az Olaszországi Bariban – mosolyog. A 27 ezer madarat felvonultató versenyről András és felesége, Jutka egy arany és egy ezüst éremmel tértek haza. Azzal az - Afrikában őshonos - villásfarkú szalakótával nyertek, amit nekik sikerült először fogságban tenyészteniük Magyarországon. Azóta ezt több más igen ritka madárfajnál is követte hasonló elsőség. Most is éppen vöröscsőrű kitta fiókákat nevelnek. A szalakótáikból már van Angliában, kettő francia állatkertben, cseh magángyűjtőnél, Hollandiában és a Tropicarium is tőlünk vásárolt - mesélik méltán büszkén.

Madaraikra külföldi állatkertek várnak előjegyzéssel. Nem csoda, ha Andrást több ország is hívta magához, egy angliai magánállatkert főmadarászi állást is ajánlott neki, azonban nem szívesen hagyta volna magára a mentett madarait, a kiépült civil madármentő szervezetet, amiben sok évi munkája van - így inkább maradt.

A tenyésztésben szerzett ismereteiket a bajba került hazai vadmadarak mentésénél hasznosítják. András, Jutka és lányuk, Andi - aki állatorvos szeretne lenni, ha majd nagy lesz - az egész életüket a madarakra, madármentésre tették fel. A család a házukban, kertjükben önerőből kialakított Vadmadár-mentőközpontban évente több száz vadmadáron segít, gyógyít, nevel fel, ereszt vissza a természetbe.

- A tenyésztés után kezdtünk  menteni, mert sajnáltuk a természetben halálra ítélt madarakat. Létrejött a  "Fióka és Madármentés" szervezet ezért is hiánypótló, mert állami madármentés jóformán nem létezik, és mára egész szép nagy "virtuális"családdá nőtt, több, mint elkötelezett 220 taggal - mondja.

Egyre közismertebb oldalt üzemeltetnek, amin keresztül fogadják az emberektől a bejelentéseket - van olyan nap, mikor 150-nél több hívást, értesítést kapnak, megesik, hogy éves szinten 2000-2500 madáron segít a szervezetünk, ami egyrészről jó, mert jelzi sikeres, amit csinálunk, azonban a növekvő terhelést egyre nehezebben bírja a családi kassza.

- Nagy szükség lenne profi marketingesre, aki a kommunikációnkat intézné profibban, önkéntesekre, akik Budapesten belül, avagy az ország egyes régióiban a madarak szállításban segítenének, de legesleginkább támogatók kellenének, hogy a szervezet nőni, fejlődni tudjon.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164476_auto_resized.jpg
origo.hu

Ez a legnagyobb gödör, amelyet ember valaha ásott a Földön - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162295_auto_resized.jpg
life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158422_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Olcsó kevert almás sütemény, ami egy óra alatt elkészül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714125624
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164478_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros