250 kilós trófea: hajsza után lőtte meg élete vadkanját József

Már tavaly ősszel is látta Szinek József azt a hatalmas vadkant, amit most végre si­került puskavégre kapnia Nagyberkitől nem messze, a Baté-Mos­dós-Nagyberki Földtulajdonosok Vadásztársaságának területén. Az állat a zsigerelés után 250 kilót nyomott.

Az elképesztő méretű vad több mint tíz éves lehetett

– Néha már egészen közel voltam a kilövéséhez, de vagy túl távol volt, vagy mire célozhattam volna, átugrott az egyik kukoricásból a másikba – mesélte Borsnak a kercseligeti vadász. – Vasárnap este hét körül egy pár másodperccel több idő maradt és így sikerült leterítenem. A vaddisznó nagyon elszaporodott, és rengeteg kárt okoz, egy ekkora példány pedig különösen. Ezért szó sincs arról, mint a kapitális méretű halaknál, hogy valaki befogja, de utána elengedik, hadd fogja be más is – mondta József.

A vadkan bőrét majd kipreparálják, és valamelyik vadászházban helyezik el. A kan húsának búgás idején még erősebb szaga van, ezért vadfeldolgozóba kerül és állati eledel lesz belőle.

– A vaddisznók az embert messzire elkerülik. Ez sok mindent megélhetett már, mert a kora a tíz évet bőven meghaladta. Ez agyarainak a visszakopásából is jól látható. Négy-öt éve lehetett a fénykorában. Nálunk nincs hajtás, ezért bújhatott meg ennyi ideig.

A méret a lényeg

Hazai csúcs: A hazai csúcsot a 2012-ben a Sátoraljaújhely melletti Brezsina tetőn lőtt vadkan tartja 300 kilóval

Világcsúcs: 2015-ben az Urál hegységben egy orosz vadász 535 kilós vadkant ejtett el.

A hossza két és fél méter felett volt. Négyen is alig tudtuk feltenni az utánfutóra. Rendes mérlegen meg sem tudtuk mérni. A kilencvenes évek óta vadászom. A tagság egy évre 120 ezer forint, de megérte. Ötven éves vagyok. Az legnagyobb zsákmányom eddig egy 119 kilós vadkan volt. Ilyen ritkaságot, mint ez a mostani, legfeljebb egyszer lőhet a vadász – mondta József.